/ Pannacotta /

Vitchokladpannacotta med rabarberkompott

 
Hej på er,
 
får man sukta er med dessa supersmarriga dessert?
Den lena vitchoklatpannacottan med lite sötsurlig rabarberkompott och krossade pistagenötter. En riktig lätt och härlig dessert tycker jag.
 
 
Visst är det vackra färger också? det ska vara vackert för ögat :)
 
 
Pannacotta
 
5 dl grädde
100 g vitchoklad
1 dl gelésocker
1 vaniljstång
 
Rabarberkompott
 
200 g rabarber
3 msk socker
1 dl vatten
 
pistagenötter till garnering
 
 
Gör så här
 
Sköjl och skär rabarbern i små bitar. Lägg dem i en kastrull, blanda ner vatten och socker. Koka på svag värma tills rabarbern är mjuk. Det tar max fem minuter om du har riktig färska rabarber. Ta av den från värmen och låt det svalna.
 
Blanda grädde och socker i en kastrull. Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i grädden. Koka upp allt under omröring snabbt i någon minut.
Ta kastrullen från plattan, ta ut vaniljistången, blanda ner hackade chokladen, låt det smälta under omrörning.
Häll pannacottan i små burkar eller fina små glas. Lämna lite plats för kompotten. Låt det stå i kylskåpet minst ett par timmar.
 
Garnera med rabarberkompott och rossade pistagenötter.
 
Alltid kul med lite feedback  och kommentarer, snåla inte ;)
 
 
 
Kommentarer (0)


desserteriburk / rabarberkompott / rhubarb / sommrig / vitchokladpannacotta
/ Dessertpajer /

Rabarbertarte

 
Hej på er,
 
våren och värmen är här men även fina rabarber.
Vårens första rabarbertarte med vaniljkräm, inkokta rabarberskivor i sockerlag och pistagenötter.
Jag har skapat en hel del recept men har inte haft någon med rabarber. Nu blir det fler recept på bakverk och efterrätter, så håll utkik här på bloggen.
Hoppas att ni gillar det :)
 
Pajdeg
 
125 g kall smör
3 dl mjöl
2-3 msk vatten
 
Rabarber i sockerlag
 
2 mellantjocka rabarbertjälkar
3 dl vatten
1 dl socker
 
Vaniljkräm
 
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk osaltat smör
3 äggulor
3 msk socker
2 msk potatismjöl eller maizena
 
 
Gör så här
 
Smula ner smöret i en bunke med mjölet i, häll i vatten och arbeta snabbt ihop röran till en deg. Knåda inte degen. Kavla ut degen tunt och klä pajformen, skär kanterna med en kniv, nagga med gaffel. Lägg formarna i frysen en stund innan gräddningen då håller de formen bättre. Ta ut formen från frysen och grädda mitt i ugnen, 200 grader i max 30 minuter eller tills pajen har fått lätt gyllenbrun färg. Ta ut och låt det svalna.
Börja med rabarberkompotten. Tvätta och skär rabarbertjälkarna snett i ca 3 mm tjocka skivor. Koka ihop vatten och socker i en kastrull i ca 5 minuter tills det tjocknar lite. Lägg i rabarberskivorna och låt det småputtra i ett par minuter. Ta bort från värmen annars blir rabarberskivorna för mjuka. Låt det kallna ordentlig.
Börja med vaniljkrämen.
Dela vaniljstången i mitten, skrapa bort fröna med en vass kniv, häll dem och stången tillsammans med mjölken i en liten kastrull och koka upp det. Ta ut vaniljstången och ta bort kastrullen från plattan. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke och vispa samtidigt som du häller mjölken i äggblandningen. Vispa inte med stålvisp, såsen blir grå av det. 
Häll tillbaka såsen i kastrullen och vispa tills det småputtrar och blir tjockare. Ta bort från plattan och lägg i smöret och blanda.
Blanda till sist i uppvispad grädde och blanda försiktigt. Häll i pajformen och lägg i kylen.
Sila rabarberskivorna och garnera genom att lägga runt i pajen. Garnera med krossade pistagenötter.
 
 
 
 
Kommentarer (0)


Efterrätt / hembakat / rabarbertarte / vaniljkräm