/ Dessertpajer /

Galette med päron och sharon

 
En galette med päron, sharon och mogna björnbär från trädgården. Höstligare än så blir det inte om ni frågar mig. 
En så härlig kombination både i smak och färg som ju är mycket viktigt för helhetsupplevelsen. Det heter ju att man äter med ögonen! Just nu hittar man fina sharon i butikerna något som också tillhör hösten och då gäller det att passa på! 
 
 
Pajdeg 
 
125 g kall smör
3 dl mjöl
2-3 msk vatten
 
Valnötskräm
 
100 g valnötter
1,5 dl vatten 
1 dl socker
1 msk rosenvatten
1 tsk smör
 
Fyllning
 
2 päron
1 sharon
 
äggula till pensling
 
Gör så här
 
Smula ner smöret i en bunke med mjölet, häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Du ska inte knåda utan bara få ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den ligga ca 2 timmar i kylskåp.
Under tiden blandar du socker och vatten och kokar ihop tills det tjocknar, häll i rosenvatten (vallfritt). Mixa valnötterna i matberedaren och häll i sakta sirapen och smöret till en krämig konsistens. (Det ska bres på degen innan fruktfyllningen)
Kavla degen tunt på ett bakpapper till en ganska rund form. Jag använder alltid lite potatismjöl när jag kavlar. Det håller degen torr och fastnar ej. 
Dela frukten i mitten och skär i tunna skivor med skalet på. Sätt ugnen på 200 grader så att den blir varm.
Bre på valnöttskrämen på pajdegen och lämna ca 4 cm utan på kanten. Dela frukten och skär i tunna skivor med skalet på. Lägg som en cirkel på vallnötskrämen, vik in kanterna över fyllningen. Pensla pajkanten med äggula och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills den får fin färg.
 
Servera ljummet med glass, vispad grädde eller vaniljsås.
 
Njut!
 
Glöm inte snälla att rösta på mig på matbloggsprisets sida på FB fram till den 22/10. Jag är finalist i årets folkets val.
direktlänk nedan:
 
 
Kommentarer (2)


Paj / bakning / bakning / höstmat / inspiration / kärlek
/ Matbloggspriset /

Finalist i matbloggspriset "Folkets val" 2017

 
Det är helt otroligt att jag för andra året i rad tagit mig till final i matbloggsprisets "Folkets val".
Det är såklart en stor ära och jag är så himla glad då det ju är folkets röster som är avgörande i denna kategori. Jag är en av 10 duktiga finalister som eftersträvar titeln "Folkets val".
 
Nu gäller det att rösta, rösta och rösta!!!
 
Den som får flest "likes" på sin bild som presenterar bloggen är vinnaren i denna kattegori. Röstningen sker på matbloggsprisets sida på FB.
Ni som vill se mig vinna får gärna hjälpa till med att rösta, dela och sprida så mycket ni bara kan.
 
Varför gör jag det här egentligen?
 
Det här med bloggen och alla timmar som jag lägger på? Jag älskar matlagningen och har alltid gjort det, bloggen är som en levande kokbok för mig. Den absolut bästa delen är att jag delar den med er andra och mycket riktigt - delad glädje är dubbel glädje!
Så himla kul att sprida matkärlek då just den kärleken är universiell!
 
Direktlänk till röstningen:
Matbloggspriset folkets val
 
 
Kommentarer (0)


Anna Demirian / inspiration / mat / matbloggspriset
/ Gnocchi /

Gnocchi

 
Efterssom jag är potatisälskare så älskar jag såklart potatisgnocchi också. Inte så komplicerad att göra och kan varieras och serveras på så många olika sätt. 
Så enkelt som med brynt smör, smörsteka, med tomatsås och mozarella och parmesanost...
Jag har gjort en variant med smörstekt blandsvamp, grönkål och parmesan. Det är en vegetarisk variant och supergod. Den är så pass mäktig och full med smaker från härliga svampen och en massa snö i form av permegianoragiano ;)
 
Jag har tagit blandsvamp som jag har plockad häromdagen men ta det ni gillar själva.
 
 
Recept 4 pers
 
3 stora potatis
300 g blandsvamp 
1 dl parmesanost
3 stjälkar grönkål
1 gul lök
2 dl grädde
3 dl mjöl
1 ägg 
salt, peppar
olja, smör till stekning
 
Gör så här
 
Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk. Låt det svalna lite, ta bort skalet och pressa med potatispress. Tillsätt ägget och mjöl, salta och arbeta ihop till en ganska fast deg. Dela i 6 runda bollar och rulla till fingertjocka längder, skär i 3 sm låga bitar. 
Mjöla och pressa med baksidan av gaffeln. Smörstek svampen och löken tills de får färg. Tillsätt grönkålsbladen, häll i grädden. Salta, peppra, smaka av, låt det puttra lite. Koka gnoccin men inte så många åt gången. De är färdiga när de flyter upp till ytan.
Lyft upp dem och lägg i svampsåsen, blanda försiktigt, riv på rikligt med parmesan.
 
Njut!
 
Kommentarer (0)


Höstigmat / Italiensk / Mat / inspiration / matkärlek / middagstips / vegetarisk