/ Grytor /

Vininkokta kalvlägg

 
Vininkokta kalvlägg som har gottat sig i ugnen i lugn och ro. Detta är en höstlig superrätt utan ansträngning. 
Älskar alla såna grytor och rätter som man bara tillagar i gjutjärnskastrull eller lergryta. Det är den bästa delen och kan trösta mig i kyliga dagar.  Ta fram och börja laga!
 
 
Härliga tomater från trädgården ;)
 
 
Recept
 
1,5 kg kalvlägg
4 dl vin
2 dl buljong
2 vitlöksklyftor
3 lagerblad
2 rosmarinkvistar
salt, peppar
1 msk mjöl
2 msk tomatpuré
olja och smör till stekning
 
Gör så här
 
Salta och peppra köttet och börja steka tills det får färg. Tillsätt tomatpurén, mjöl, rosmarin och rör om så allt blandas ihop. Krossa vitlöken med en kniv (med platta sidan) och lägg i grytan och släng i lagerbladen likaså. Häll i vinet och låt buljongen göra vinet sällskap, lägg på locket och tillaga i ugnen i ca 4 timmar i 175 grader. Ta ut och låt det vila en stund tills du fixar tillbehören.
Som tillbehör kan man ha hasselbackspotatis och rostade tomater. Dessutom får man det godaste köttsspadet från köttet i grytan och slipper att koka sås separat.
 
Garnera med granatäppelkärnor och rucola sallad.
 
 
Kommentarer (0)


Höstigmat / Kalvlägg / Middag / inspiration / matkärlek / vinkokta
/ Choklad /

Brownies med röd vin

 
Brownies med röd vin. En mäktig dröm chokladkaka som har allt, då menar jag verkligen allt som jag bara älskar.
Denna kombination med chokladganagche och jag faller. Så himla svag för såna frestelser. Garnerar varje bit av dessa lagom söta brownies med färska fikonskivor.
Älskar denna smakkombo med färska fikon och chokladen. För att inte tala om för färgkombinationen som känns höstligt men lyxigt!
 
 
Inte många timmar kvar till omröstningen av matbloggspriets folkets val som slutar kl 24.00 . In och rösta på mig genom att gilla min bild. 
direktlänk: här
 
Recept
 
300 g mörk choklad 
170 g smör
2 dl rött vin
2 ägg
4,5 dl socker
2 msk kakao
2,5 tsk bakpulver
2,5 tsk bikarbonat
3 dl mjöl
 
3 färska fikon
 
Chokladganache
 
3 dl grädde
200 g mörk choklad 
en klick smör
 
Koka grädden, häll i den hackade chokladen och lägg även i smöret. Låt det stå i ett par minuter så chokladen börjar smälta och blanda sedan ihop tills den får en fin konsistens. Låt det stå i kylen en stund.
 
Gör så här
 
Koka ihop vinet och reducera tills det blir något tjockare. Blanda alla ihop alla torra ingredienser i en skål. Hacka chokladen grovt och smält det ihop med smöret över ett vattenbad. Rör om då och då tills det smält helt. 
Häll i den smälta chokladen i mjölblandningen och rör om, tillsätt äggen och vinet och blanda till en slät smet.
Häll smeten i en fyrkantig form i ca 20x30 med bakpapper.
Grädda kakan i ca 20 minuter mitt i ugnen i 200 grader. Låt det svalna ordentligt. Bre ganachen över kakan, skär i rutor och garnera med fikonskivor.
 
Njut! choklad är nyttig för själen ;)
 
 
Kommentarer (0)


Choklad / hembbakat / inspiration / kaka / matkärlek