Galette med päron och sharon

 
En galette med päron, sharon och mogna björnbär från trädgården. Höstligare än så blir det inte om ni frågar mig. 
En så härlig kombination både i smak och färg som ju är mycket viktigt för helhetsupplevelsen. Det heter ju att man äter med ögonen! Just nu hittar man fina sharon i butikerna något som också tillhör hösten och då gäller det att passa på! 
 
 
Pajdeg 
 
125 g kall smör
3 dl mjöl
2-3 msk vatten
 
Valnötskräm
 
100 g valnötter
1,5 dl vatten 
1 dl socker
1 msk rosenvatten
1 tsk smör
 
Fyllning
 
2 päron
1 sharon
 
äggula till pensling
 
Gör så här
 
Smula ner smöret i en bunke med mjölet, häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Du ska inte knåda utan bara få ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den ligga ca 2 timmar i kylskåp.
Under tiden blandar du socker och vatten och kokar ihop tills det tjocknar, häll i rosenvatten (vallfritt). Mixa valnötterna i matberedaren och häll i sakta sirapen och smöret till en krämig konsistens. (Det ska bres på degen innan fruktfyllningen)
Kavla degen tunt på ett bakpapper till en ganska rund form. Jag använder alltid lite potatismjöl när jag kavlar. Det håller degen torr och fastnar ej. 
Dela frukten i mitten och skär i tunna skivor med skalet på. Sätt ugnen på 200 grader så att den blir varm.
Bre på valnöttskrämen på pajdegen och lämna ca 4 cm utan på kanten. Dela frukten och skär i tunna skivor med skalet på. Lägg som en cirkel på vallnötskrämen, vik in kanterna över fyllningen. Pensla pajkanten med äggula och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills den får fin färg.
 
Servera ljummet med glass, vispad grädde eller vaniljsås.
 
Njut!
 
Glöm inte snälla att rösta på mig på matbloggsprisets sida på FB fram till den 22/10. Jag är finalist i årets folkets val.
direktlänk nedan:
 
 


Dessertpajer | Paj, bakning, bakning, höstmat, inspiration, kärlek |
#1 - - Felicia:

mums

Svar: det kan man lugnt säga :)
Anna Demirian

#2 - - EVELINA:

Ser jättegott ut, och vilka fina bilder också! Jag tycker jättemycket om sharon, men har aldrig använt frukterna i bakning förr, så tack för det här receptet!

Svar: Hej Evelina, härligt att höra. Prova och baka, det är gott!kram Anna
Anna Demirian