/ Sallader /

Världens godaste tomatsallad

 
Världens godaste tomatsallad!  tomatsallad av egenodlade och nyskördade tomater. Jag som hade nästan gett upp hoppet om att dessa fina rackare skulle hinna blir mogna och röda. Tomatplantorna som vi sådde i februari på en fönsterbredda och nu så ska vi skörda och njuta.
Underbara höstliga färger och det doftar helt underbart.
 
 
Enklaste sättet att äta dessa tomater är att skära och lägga upp på ett fat, salta peppra, ringla rikligt med olivolja och njut med hembakat bröd. Glöm inte färsk basilika :)
Till det kan man ta ost, smetana eller grekisk yoghurt. Det man gillar!
 
 
Kommentarer (0)


Tomater / Tomatsallad / egenodlad / vegetarisk
/ Risotto /

Risotto med blandsvamp

 
Risotto!
Lyxigt men för avancerad tror många av er?
Jag har en hemlighet för er - det är faktiskt ganska enkelt om man har rätta ingredienser. Rätt ris, bra buljong, en massa parmesan och smör.
Passar perfekt till vardags likväl som till fest och lägger du till skaldjur, kött eller fågel så har du en huvudrätt. Denna variant med blandsvamp är för en höstlig middag. som gärna skall vara mättande!
 
Mycket handlar också om känsla, stå och röra om, smaka av och röra om igen. Här ska du stå och vakta!
Är det krämig och lite kärna innuti då är det färdig :) 
 
 
Det växer svamp i skogen som aldrig förr. Helt magiskt med alla färger och former, vissa giftiga men många så supergoda som tyvärr många av oss bara passerar förbi.
Jag älskar skogen och att plocka svamp såklart. Jag fick upp intresset för många år sedan och då plockade jag bara Karl- Johan och gula kantareller. Sedan dess har jag lärt mig många nya sorter och nu ser det ju annorlunda ut i min svampkorg efter en skogstur som ni ser.
Vit eller röd Taggsvamp är numer en favorit i köket och gärna då i tillsammans med andra svampar som har starkare smaker. Den ingår nästan alltid i våra omeletter. Svart Trumpett är mycket svår att hitta men den är full jämförbar med Saffran eller Tryffel om jag får säga mitt. Den är supergod med en gudomlig och god smak. Den passar till såser och smakhöjare i olika sammanhang. Att bara slänga i den i en omelett är lite slöseri! Torkar man den så kan man nästan använda den som krydda!
Sen har vi ju Trattkantareller som jag ser två varianter av. En av dem har mycket gulare fot och är lite godare än den vanliga. De passar till soppa, pizza, mackor och är riktiga glädjespridare. Citronslemskivlingen och Blodriskan är nya favoriter hos oss. Att ta bort slemhinnan på svampen är ganska enkelt men det är förödande för naglarna och fingrarna. De är svarta i flera veckor efteråt! - min man står för rensningen av dem. Citronslemskivlingen ser inte god ut och den ser lite motbjudande ut men ack vad skenet bedrar. De är riktigt goda men man bör ha tillaga dem tillsammans med andra svampar med något mildare smaker.
Blodriskorna är årets stjärna! I år har vi hittat massor och de flesta utan larvangrepp. Andra år är de fulla av larver men i år växer de så snabbt att larverna inte hinner med. Blodriskan luktar apelsin och blöder orange blod när man skär i den. Urinen får en rödaktig nyans flera dagar efteråt men det är ingen fara.
 
Våga plocka och prova.
 
 
Recept
 
3 dl Arborioris
1 stor gul lök
1 liten morot
1 msk smör
2 msk olivolja
1,5 dl vitt vin
5-6 dl buljong
salt, peppar
1,5 dl parmesanost
 

Till garnering, riven parmesan, olivolja, finnhackad persilja, flingsalt och peppar.

Gör så här

Skala och finhacka löken, riv moroten med rivjärn. Smält smöret i en kastrull och låt löken och den rivna moroten svettas i medelvärme en stund. Tillsätt riset och rör om någon minut tills den får en glansig yta.

Häll i vinet och rör om igen. Häll i buljongen lite i taget och rör om. När riset sugit åt sig buljongen är det dags för lite mer buljong. Lägg på locket mellan omgångarna. Under tiden stek svampen med smör vid sidan om.

Det tar ca 25- 30 minuter innan risotton är krämig med rätt tuggmotstånd. Blanda sist in den smörstekta blandsvampen. Salta, peppra och smaka av, häll i parmesanosten och en klick smör. Rör om försiktigt, lägg på locket, ta från plattan och låt det vila i ett par minuter innan servering.

Garnera med parmesan, ringla över olivolja och persilja, flingsalt och peppar.

 

Kommentarer (0)


meatfree / middagstips / risotto / svamp / vegetarisk
/ Matbloggspriset /

Matbloggspriset Folkets Val - nominera Kitchenofanna

 
Då var det dags att nominera era favorit bloggar till matbloggsprisets Folkets Val. Gillar ni det jag gör och blir ni inspirerade av det så blir jag superglad om ni nominerar min blogg Kitchenofanna i år igen.
Förra året kom jag till final och kom på femte plats i denna kattegori. Får man hoppas på bättre placering?
Ni som känner mig eller föjlt mig så vet ni att jag brinner för det här och denna blogg har blivit en stor del av mig.
 
Just denna kattegori så är det ni, dvs folket, som bestämmer och jag ber er att stötta mig i år igen.
Nominera gör ni genom denna länk: http://matbloggspriset.se/nominera/
 
Ni vet väl att jag/kitchenofanna finns på instagram och på facebook. Ser fram emot nya följare.
 
Stort tack på förhand
 
 
Kommentarer (0)


Nominera / matblogg / matbloggspriset / matbloggsprisetfolketsval