/ Sommarmat /

Lättlagat till Valborg

 
Idag firar vi valborg! Det är en gammal svensk högtid som symboliserar våren. Det firas med en stor eldbrasa, sång och dans.
Bort med det gamla och fram med det nya. Vi välkomnar våren och solen.
Som alla högtider så samlas vi med nära och kära och firar med god mat. Maten förenar oss alla i alla sammanhang. Här kommer lite förslag på plockmat och plockbricka som passar perfekt till alla firanden. 
Lätt fixat med plockbricka piffat med allt ni gillar, tomatpaj, vattenmelonsallad och annat gott!
 
 
Ögongodis för ostälskare ;)
 
 
 
En färgglad tomat och basilikapaj i en härlig färgkombination som inte kräver alls så mycket ansträngning men smakar så himla gott.
 
 
 
En härlig vattenmelonsallad! sälta, sötma, crunch och röda rubiner som bling bling. Japp även dessa röda rubiner kan användas mitt i sommaren. Visst är de vackra?
 
 
 
 
 
Den lena vitchoklatpannacottan med lite sötsurlig rabarberkompott och krossade pistagenötter. En riktig lätt och härlig dessert tycker jag.
 
Ha en härlig Valborg :)
 
 
 
Kommentarer (1)


Anna Demirian / Kitchenofanna / Valborg / leksandaknäcke / lättlagat / nspiration / ostbricka / plockbricka / plockmat
/ Croissanter /

Croissanter med cream cheese

 
Frasiga croissanter med cream cheese. Tänk att få njuta av en sån rackare med en kopp kaffe under helgen eller när man vill.
Hur många gånger har man inte njutit av dessa bakverk på caféer och trott att detta är omöjligt att göra hemma själv. Såklart kan du baka dessa godingar hemma i ditt kök och tro eller ej så behöver du inte vara en fransos heller för att lyckas med det!
Gör en dubbel sats, frys in och ta ut och tina i rumstemperatur. Baka napoleonbakelser, pajer, piroger, gifflar, croissanter och den berömda armeniska bakelsen Gatha 
 
 
 
Smördeg 

400 g rumstempererat smör
2,5 dl ljummet vatten
3 msk äppelvinäger
2 äggulor
700 g mjöl
 
Cream cheese 
 
100 g philadelphiaost
3 msk florsocker
 
Ägg till pensling
 
Gör så här

Blanda ihop 200 gram smör och vatten med händerna, häll i vinägern, äggulorna, en del av mjölet. Häll i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop en fast men ganska mjuk deg (blanda i mer mjöl vid behov).
Dela degen i 3 bollar och låt det vila en stund under en köksduk. Kavla ut varje boll på lätt mjölat bakbord till en platta om ca 30x40 cm. Fördela den andra 200 g smöret för att bre på varje degplatta tre gånger.
Det blir ca 65 g per boll/platta.
Bre på smör på varje degplatta, vik ena sidan till mitten och den andra sidan över. Vik degen i tre delar på längden.
Täck med plastfolie och låt det vila i kylskåpet.
Upprepa 2 x till. Degen ska förvaras i frysen och tas ut vid behov.
Kavla ut en degplatta till en avlång rektangel på 12x40 cm, beroende hur stora du vill ha dina croissanter.
Skär ut jämna trianglar på 12 cm. Vispa ihop osten med florsockret.
Fyll i varje triangel med 1 tsk fyllning som du önskar och rulla ihop från den breda sidan till spetsen. Lägg på bakpapper och låt det stå under köksduk i ca 5 minuter då håller formen bättre.
Pensla sedan med ägg och grädda mitt i ugnen i 200 grader (ugnen ska vara uppvärmd) tills de får fin färg.
 
 hoppas att ni provar och bakar dessa! 
 
 
 
Kommentarer (1)


Anna Demirian / Kitchenofanna / croissanter / fika / hembakat
/ Armeniska rätter /

Armenisk påsk

 
En sista bild på hur armenisk påsk kan se ut. Har färgat äggen med lökskal som farmor brukade göra. 
Äggen som sedan rullas in i armenisk lavash bröd med färska örter och smör. Färska örter som dragon, basilika och koriander är mycket god att ha i lavashrullen. 
Denna tar mig till barndomen och alla smaker som påsken har :)
Hoppas att ni har haft en bra påsk med era nära och kära.
 
 
 
Kommentarer (0)


Armenisk / Armenisk mat / Kitchenofanna / Påsk / färska örter / inspiration