/ Armeniska rätter /

Armenisk sommarsallad

 
Armenisk sallad med spröda små gurkor, tomater och en massa färska örter. Så enkelt och så gott!
 
Den här serveras nästan vid varje måltid hemma och på restaurang. Den här kan jag påstå smakade nästan lika bra som de jag åt i somras när jag vara i Armenien. Med så få ingredienser så enkelt och så gott. Med små tomater, (västerås) gurka som är fast och har mycket smak och viktigast av allt blandade färska örter som jag plockade från trädgården. Jag har vanlig och purple basilika, dill och persilja. Jag är extra förtjust i den purple basilikan som är otrolig god och vacker ;)
 
Recept
 
300 g körsbärstomater
5-6 små västeråsgurkor
basilika
dill
persilja
olivolja
salt, peppar
 
Gör så här
 
Dela tomaten i mitten, skär gurkan i ca 1 cm tjocka skivor. Finhacka basilika, dill och persilja. Blanda allt i en skål, ringla över olivoljan, salta, peppra och blanda ihop. 
 
Enkelt va!
 
 
 
Kommentarer (0)


Armeniskmat / Kitchenofanna / färska örter / sallad
/ Äpplen /

Höstäppelkaka

 
En vanlig hederlig äppelkaka, men med äpplen från min trädgård. Jag har tagit två olika sorters äpplen som jag tyvärr glömt namnen på :)
- du kan ta det du har hemma eller i trädgården.
Hur lätt som helst att baka och det doftar underbart. Ibland är de enkla bakverken också de godaste och varför ska man egentligen krångla till?
- Visst får man nästan lite höstkänsla här!
Om kakan står en stund efter bakningen så då blir den saftigare men jag måste erkänna att inte heller jag lyckas med det alltid :( 
 
 
Gissa vem tar första biten efter fotandet är klar?
En av fördelarna med att vara matbloggare!
 
 
Recept
 
120 g smör
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl yoghurt
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 mellanstora äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel
 
Gör så här
 
Mixa ihop rumstempererad smör och socker, tillsätt ett ägg i taget och mixa
Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver och häll i ägg och sockerblandningen. Häll i yoghurten och blanda till en smet.
Kärna ur äpplen och skär i tunna klyftor. Smörj och bröa en form om ca 22 cm i diameter. Häll smeten i formen, stick ner äppelklyftorna i smeten tätt intill varandra. Strö över socker och kanel.
Baka mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 min. 
 
 
 
Kommentarer (2)


Kitchenofanna / fika / hembakat / äppelkaka
/ Appetizer /

Mozzarella med tomater och bröd

 
Egenodlade tomater och örter, svensk mozzarella och hembakat focaccia. En tallrik full med enkel och dyrbar lyx.
En tallrik med kärlek! Härliga små tomater som jag har sått i februaris mörker och nu får man äntligen smaka.
Jag är så rädd om varenda tomat som jag plockar som vore de fyllda av livets elixir. Och visst känns det skönt att leva när man har en sådan tallrik framför sig och som man vet snart blir en del av en själv!???
Svensk mozzarella köper ni från duktiga Linda angsholmensgardsmejeri.
 
 
Recept
 
500 g små tomater
250 g mozzarella
färsk basilika
1/2 dl olivolja
salt, peppar
 
Gör så här
 
Dela tomaterna, lägg upp på fatet tillsammans med mozzarellan. Ringla över rikligt med olivolja, salta och peppra.
Garnera med färsk basilika.
Världens godaste och lättaste tilltugg är färdig!
 
 
 
Kommentarer (0)


Kitchenofanna / Svenskmozzarella / Tomater / färska örter / ostar