/ Allmänt /

Ugnsbakad brysselkål

 
Ugnsbakad brysselkål med varmrökt sidfläsk och västerbottensost. Kanske något underskattat men den här kombinationen av rökiga smaken och osten gör den extra god.
Helt fantastiskt rätt som går snabbt att tillaga och försvinner lika snabbt från bordet :) Den här har liksom allt som jag älskar, särsklit osten ;) 
För vegetarisk alternativ kan man utesluta sidfläsket, men måst då salta lite.
 
 
Recept
 
500 g brysselkål
150 g varmrökt sidfläsk
1 dl grovhackad västerbottensost
2 msk olivolja
vitpeppar
 
Gör så här
 
Tvätta kålen, skär bort själkfästet på toppen och dela. Skär sidfläsk i små bitar, blanda ihop med brysselkål och ost. Ringla över olivolja, svartpeppar och rosta i en ugnsfastform i ca 15 min i 200 grader.
 
 
 
Kommentarer (1)


Kitchenofanna / Middag / brysselkål / västerbottensost
/ Fisk /

Gravad lax

 
Gravad lax är ett måste på julbordet om ni frågar mig! Så himla enkelt och gott är det också. Det kräver bara lite förkärlek i frysen sedan är den redo att kryddas för sedan ligga i kylen och gotta sig.
Jag som älskar lax i alla former ska prova grava och experimentera med olika smaksättningar framöver.
Detta är enligt Arlas recept då jag har fått äran att vara med på julkalendern.
 
 
Pepparotskräm och kavring :) 
Ni måste bara prova att göra det här krämen. Ni kommer att älska den!
 
 
Pepparrotskräm
 
2,5 dl crème fraiche
1/2 dl majonäs
2 msk riven pepparrot
vitpeppar
 
Gör så här
 
Rör ihop crème fraiche, majonäs och blanda ner finriven peppparrot och vitpeppar. 
Rör om och smaka av. 
 
 
 
Kommentarer (1)


Kitchenofanna / arlaköket / gravadlax / jumat
/ konservera /

Inlagd Karl-Johan svamp i olivolja

 
Inlagd karl-Johan svamp i olivolja och kryddor. Skatter från skafferiet som har stått och gottat sig sedan i somras. Det är nog första gången som jag provar lägga svampen i olivolja och kan säga att det inte blir sista gången. Så himla god och smakrik att man inte behöver så mycket annat vid sidan om. 
Det avnjöts med surdesbrödsskiva, parmesan eller västerbottensost.
Längtar redan till sommaren, skogen och svampplockningen...
 
 
Världens godaste macka, enligt mig alltså!
 
 
Recept
 
1 kg Karl-Johan
6 dl vatten
2 dl vinäger
2 tsk salt 
4-5 dl olivolja
4 lagerblad
1 msk svartpeppar (hela)
 
Gör så här
 
Rensa svampen och skär i stora bitar. Bitarna krymper en hel del vid kokning.
Blanda vattnet, vinägern och saltet och låt koka upp i en kastrull. Lägg i svampen och låt koka i ca 20 minuter men inte mer.
Ta upp svampen och låt det kallna och bli så torr som möjligt. 
 
Koka lagerbladen i vinägern i någon minut tills de blir ganska stela. Ta upp bladen och torka av med papper. Klipp i små bitar efter att de kallnat.
 
Sen är det dags att lägga allt i glasburken. Börja med att hälla några matskedar olja i den rena glasburken. Varva sedan svampen, lagerbladen, pepparkornen och olja. Sedan börjar du om på nytt och tills burken är full. Se till att härligheten är övertäckt med olja så att den inte blir någon luft kvar i burken.
Låt burken sedan vila sig i ett svalt och mörkt utrymme i några månader.
 
 
 
 
 
Kommentarer (0)


Kitchenofanna / inlagdkarljohansvamp / karljohansvamp / koncervera