/ Choklad /

Black bean brownies med avocado frosting

 
Black bean brownies med avocado frosting som jag bara var tvungen att prova baka.
Lättbakat, luftigt med en silkeslen topping som bara smälter i munnen på en.....
Det bästa är ju att denna läckerbit är nyttig och det gör också att man njuter lite extra med gott samvete ( ska jag säga ;) - detta recept är helt mjöl och sockerfritt.
 
 
Matintresserad som jag är, var jag bara tvungen att prova baka den och jag kan erkänna att denna blev lyckad vid första försöket. Kan dock hända att jag gör ändringar i receptet nästa gång. Lite variering beroende på vad man är ute efter. Mindre ägg i kakan gör att det blir mer seg, choklad eller kakbitar mer crunch. Toppa med bär som ger lite mer färg och syra eller friskt med chokladen. Flingsalt på varje bit som balanserar och lyfter upp chokladsmaken.
Det är en smaksak helt enkelt och det är kul att leka med konsistenser och smaker, glöm inte att det ska vara vackert för ögat!
 
Recept 12 bitar
 
1 burk kokta svarta bönor 380 g
100 g mörk choklad 70%
12 st dadlar
2 ägg
1,5 msk kokosolja
1 dl valnötter
1 tsk bakpulver
 
Avocadofrosting
 
2 avocado
6 dadlar
1 msk kokosolja
2 msk kakao
2 msk stark kaffe
 
Gör så här
 
Kärna ur dadlarna och mixa med valnötter och avrunna bönor i en matberedare. Smällt chokladen,  tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.
Häll i en form på ca 20x28 cm med bakpapper i och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. (För bästa resultat låt kakan stå i kylen ett dygn). 
 
Dela, kärna ut och gröp ur avokadon. Kärna ur dadlarna och mixa ihop med avocadon, kaffe, kakao och kokosoljan till en slät kräm.
Bre på den kalla kakan. Strö över lite flingsalt på varje bit innan servering.
 
 
Kommentarer (2)


Blackbeanbrownies / Choklad / Kitchenofanna / avocado / brownies / hembakat
/ Vegetarisk /

Klyftpotatis & guacamole

 
Tips på härlig comfort food - krispiga klyftpotatis & guacamole. Färgrik, lättlagad och riktigt god rätt i min smak. Dessa krispiga klyftpotatis går snabbt att fixa och sköter sig sedan i ugnen. Just att det bakas i ugnen med mindre fett gör också att det blir nyttigare.
För att spara tid så förkokar jag potatisklyftorna nästan alltid. Hemgjord guacamole passar perfekt som dipp eller tillbehör. 
 
 
Hur glad blir man egentligen när man får tag i perfekt mogen avocado!?
Behöver jag säga hur mumsig det här var? :)
 
 
Recept
 
1 kg fast potatis
1/2 dl olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1,2 tsk salt
 
Guacamole
 
2 avokado
1 liten tomat
1 charlottenlök
1 röd chili
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
juice av en lime
1 kruka koriander
salt, peppar
 
Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Tvätta potatisen och skär i stora klyftor på längden. Lägg dem i kokande, lätt saltat vatten och koka ca 5 min. Låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg i potatisklyftorna i en ugnsform, ringla över olivolja, strö över paprikapulvret och baka i övre delen av ugnen 20-25 min. Vänd potatisen någon gång under stekningen.

Dela, kärna ut och gröp ur avokadon, mosa grov med en gaffel. Hacka koriander, skär tomater i små bitar och blanda med finhacka löken, vitlök och chili, koriander. Blanda i limesaft, olivolja, salta, peppra och smaka av. 

Garnera med färsk koriander och chili.

 
Kommentarer (0)


Guacamole / Potatisklyftor / avocado / avokadoröra / comfortfood / koriander
/ Semlor /

Semlor

 
Härliga fina semlor! 
Inget slår hemgjorda, härliga små ch söta semlor. 
Med året har man kommit på så många olika varianter på semlor med min absoluta favorit är den vanliga hederliga semlan.
Jag älskar semlor med hemgjord mandelmassa toppad med len och fluffig vispad grädde. Hatten på och pudrat lätt med florsocker. Vackra är de också om ni frågar mig ;)
 
 
Nystött Kardemumma höjer smaken i min hemgjorda mandelmassan och ger den lilla extra. Vispa inte grädden för hårt, man vill ju inte äta smör! 
Vill man så kan man ha kardemumma i bulldegen också, det är ju en smaksak :)
 
 
Små semlor, då kan man äta fler!
 
 
Ensam men stolt!
 
 
Recept
 
3 dl mjölk
100 g smör
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
ca 1 liter mjöl
 
Mandelmassa
 
200 g mandel
3 dl socker
1 tsk kardemumma
 
Garnering
 
3 dl grädde
florsocker
 
Gör så här
 
Värm mjölken till 37grader. Häll i en degbunke, smula ner jästen, tillsätt salt, socker och ägg. Häll i lite mjöl i taget och blanda, sist blanda i rumstempererad smör och arbeta ihop till en blak deg.
Låt det jäsa i ca 30 min. Häll degen på bakburdet och knåda lite till och forma till små bullar i ca 50-60 g per bulle.
Låt det jäsa till dubbelstorlek på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda i ugnen i ca 8 min.
Ta ut och låt bullarna kallna.
Stöta kardemumman i morteln.
Mixa mandlarna med skal i matbredare med sockret och kardemumman till en grov konsistens. Vispa grädden men ganska lätt, den har en tendens att tjockna till när man spritsar.
Skär en lock på varje bulle och gröp ur lite inkråmet. Fyll i semlorna med mandelmassan ( sped ut mandelmassan med lite mjölk för lite mjukare konsistens ) spritsa grädde, lägg på lockenoch sikta över florsocker.
 
 
Kommentarer (0)


Bullar / Fettisdagen / Semlor / hembakade / semmeldagen