/ Potatisgratäng /

Potatisgratäng

 
En mycket krämig & klassisk potatisgratäng går alltid hem. Utmärkt med fisk, kött eller fågel. En riktig höjdare för en potatisälskare och stor favorit hos mig såklart. 
 
Som liten fick jag ofta höra att jag borde gifta mig med en potatisodlare, en bonde alltså :)
Då kan ni förstå hur mycket jag älskar potatis sedan barnsben!
 
 
Muskotnöten är en av ingredienserna i gratängen som ger en härlig nötig smak. 
Som vanligt så piffar jag till maten med färska örter, det blir mycket mer attraktiv för ögat och god ;)
 
Recept
 
800 g mjölig potatis
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl riven lagrad ost
2 vitlöksklyftor
halv muskotnöt
1 msk smör
1 tsk salt
vitpeppar
 
 
Gör så här
 
Tvätta potatisen och skär i 1/2 cm tjocka skivor med skalet på. Förkoka skivorna halvmjuka i en kastrull med mjölk, grädde, salt, peppar. Blanda sedan ner osten, riven vitlök och muskotnöt.
Häll över i en form. Klicka över smör och grädda i ugnen i ca 30 min.
Garnera sedan med timjan eller basilika.
 
 
 
Kommentarer (0)


Potatisgratäng / färska örter / middagstips / vegetarisk
/ Bröd /

Focaccia

 
Kan lova att det doftade helt underbart i köket idag :)
Dessa ganska lättbakade focaccia toppades med allt som jag älskar och får en skjuts in i ugnen. Jag blir alltid så himla glad av just brödbakning. 
För bästa resultat tycker jag degen ska få jäsa i kylen under natten men har man bråttom som jag hade idag så bakar du ganska snabbt. Har man degen i kylen över natten så behöver man heller inte så mycket jäst och smaken blir så mycket bättre.
 
 
Till topping så bakar jag alltid mina tomater i ugen som blir sötare och goda. En annan favorit topping är stekta  auberginer och zucchini med rosmarin. 
 
 
Recept
 
400 g vatten
10 dl mjöl
20 g jäst
2 msk olivolja
1,5 tsk salt
 
Topping
 
300 g körsbärstomater
Färsk basilika, timjan
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
olivolja
flingsalt, peppar
 
Gör så här
 
Smula ner jästen i en bunke och blanda med ljummet vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och mixa i fem minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek.
Skär löken i cirklar, lägg med tomaterna i en ugnform, ringla över olivolja, salta, peppra och baka i ugnen i 30 minuter i 200 grader. 
Dela degen till fyra formar, tryck små gropar med fingertopparna, låt det jäsa i 10 min till. Toppa med tomater, lök och örter, tunnskivade vitlöksklyftor, ringla över olivolja, salta, peppra och grädda mitt i ungen i 250 grader tills de får fin färg.
 
 
Kommentarer (0)


Focaccia / bröd / hembakat / inspiration / matblogg