Focaccia

 
Kan lova att det doftade helt underbart i köket idag :)
Dessa ganska lättbakade focaccia toppades med allt som jag älskar och får en skjuts in i ugnen. Jag blir alltid så himla glad av just brödbakning. 
För bästa resultat tycker jag degen ska få jäsa i kylen under natten men har man bråttom som jag hade idag så bakar du ganska snabbt. Har man degen i kylen över natten så behöver man heller inte så mycket jäst och smaken blir så mycket bättre.
 
 
Till topping så bakar jag alltid mina tomater i ugen som blir sötare och goda. En annan favorit topping är stekta  auberginer och zucchini med rosmarin. 
 
 
Recept
 
400 g vatten
10 dl mjöl
20 g jäst
2 msk olivolja
1,5 tsk salt
 
Topping
 
300 g körsbärstomater
Färsk basilika, timjan
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
olivolja
flingsalt, peppar
 
Gör så här
 
Smula ner jästen i en bunke och blanda med ljummet vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och mixa i fem minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek.
Skär löken i cirklar, lägg med tomaterna i en ugnfat, ringla över olivolja, salta, peppra och baka i ugnen i 30 minuter i 200 grader. 
Dela degen till fyra formar, tryck små gropar med fingertopparna, låt det jäsa i 10 min till. Toppa med tomater, lök och örter, tunnskivade vitlöksklyfor, ringla över olivolja, salta, peppra och grädda mitt i ungen i 250 grader tills de får fin färg.
 


Bröd | Focaccia, bröd, hembakat, inspiration, matblogg |