/ Arla /

Aprikos lavash

 
Mina vackra armeniska aprikoser från mina egna träd i Armenien. Solmogna, med rosiga kinder och söta som honung. De som har färdats 5000 km med mig för att komma till mitt hem i Sverige!
 
Det blev god frukt lavash av dessa utsökta aprikoser. Igenkänd för er som godisrullar, godisremsor kanske?
I Armenien har man tillverkat naturlig godis från olika frukter och nötter i århundraden. Det skördas solmogna frukter på sommrarna så det är inte så konstigt att man tillverkade naturlig godis, söta delikatesser för mörkare tider på året. Dessa kan förvaras hela året och kan köpas i varenda marknad i Armenien.
Frukt lavash kan göras med alla frukter och bär men aprikoser är min favorit som ni förstår :)
 
 
Recept 
 
1 kg färska mogna aprikoser
1 msk honung
1 tsk citronsaft
 
Gör så här
 
Dela aprikoserna i mitten och ta ut kärnan. Lägg på en ugnsfat och baka mitt i ugnen i ca 1 timme i 100 grader.
Ta ut och mixa aprikoshalvorna med sin fruktsaft, honung och citronsaft till en len puré
Smaka av, smaksätt med honung eller citron efter egen smak.  
Bre ut purén till ett tunt lager på en stor ugnsfast form med bakplåtspapper på. Låt det torka i ugnen i ca 1,5 - 2 timmar i 50 grader. Ta ut och låt det kallna. Klip remsor i ca 4 cm breda, rulla ihop och förvara i burk om det blir något kvar ;)
 
 
 
Kommentarer (1)


Armeniskmat / Kitchenofanna / apricots / aprokoser / fruitlavash / fruktlavash / naturliggodis
/ Armeniska rätter /

Vegansk dolma med bulgur och örter

 
Vegansk dolma med bulgur och färska örter. Det avnjuts kall och med vitlöksyoghurt. En av många underbara rätter som jag har lärt mig av min underbara farmor Seda.
Det här kommer ni att älska för att det innehåller inte så många ingredienser och ni har säkert allt redan hemma i skåpet. Det gäller bara att rulla ett gäng, förvara i kylen och njuta i värman, till badet, picknick så klart eller till middagen.
För er alla lyckliga som har vinrankor hemma, plocka bladen som är mjuka och fina, skölj bara med kokande vatten och de är redo för att rullas. Annars finns det att köpa på burk och återigen sköljer man ordentligt innan användningen.
 
 
Recept 
 
3 dl bulgur
2 gul lök
1 dl olivolja
3 msk tomatpuré
2 dl finhackade färska örter
30 vindruvsblad
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
salt, vitpeppar, svartpeppar
 
Gör så här
 
Tvätta bulgur och blötlägg det med buljongtärningen i en skål och häll över kokande vatten så det täcks. Låt det stå och dra i någon timme. Finhacka löken och låt det svettas i pannan med olivoljan en stund. Häll i alla torra kryddor, tomatpuré, rör om med löken och ta bort från plattan.
Finhacka färska örter (basilika, koriander, mynta och dill) och blanda med lökblandningen med bulgur till en färs. Häll i ett skvätt vatten om det behövs.
Ta ett vinblad försiktigt och lägg ner den blanka sidan neråt. Lägg på en 1 msk bulgurfärs i varje blad, vik ihop sidorna och rulla ihop som en liten korv kan man säga.
Varva lager efter lager med dolman i en cirkel i kastrullen och börja först med vindruvsdolman, Häll över vatten så att det nästan täcker allt, ringla över lite olivolja, lägg på en liten tallrik över dolman för att hålla allt på plats när det börjar koka.
Koka dolman på medelvärme i ca 35-40 minuter. Ta ut och provsmaka och om bulguren är färdigkokt då är det färdigt.

Servera dolman kall med vitlöks yoghurt.

 

Kommentarer (1)


Armeniskmat / Dolma / Vegansk / färska örter / kichenofanna / sommarmat