/ Marängtårta /

Marängtårta

 
En luftig och härlig marängtårta till en varm sommardag! Lite som vita, svävande moln på sommaren!
En av mina favorittårtor just på sommaren som toppas med svenska jordgubbar och blommor såklart. Passar perfekt att fixa när man har många gäster. Har du inte hunnit planera eller har ont om tid så är det en perfekt efterrätt. Själv hinner jag inte njuta av dessa regniga dagar hemma i Sverige (lite ironi…hahaha) då jag ligger i en hängmatta under mina aprikosträd i min egen trädgård i Armenien. Min äkta hälft köpte ett sommarställe som han också renoverat sista två åren och först nu kan vi njuta av huset. Kanske kommer en marängtårta snart med aprikostopping…
 
 
Hittade lite smultron också från trädgården och mina vackra prästkragar som finns i hela trädgården.
 
 
Recept
 
5 äggvitor
3 dl socker
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk maizena
 
Topping
 
3 dl grädde
1 dl florsocker
3 msk jordgubbssylt
500 g jordgubbar

 

Gör så här

Sätt ugnen på 120 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret långsamt och vispa hela tiden.
Häll i sedan vinägern och vispa en stund till. Häll i sist maizenan och blanda försiktig.Rita en form på 20 x 30 på ett bakpapper och fördela marängsmeten med en matsked. Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter. Låt marängerna kallna helt på ett galler efteråt. Garnera tårtan med vispad grädde, jordgubbssylt, jordgubbar och sommarblommor. 
 
Kommentarer (3)


Jordgubbar / Kitchenofanna / Marängtårtana / Sommartår / hembakatrta
/ Armeniska rätter /

Lavash mumsbitar med fetaost och örter

 
En sån enkel somrig dukning med underbar doftande örtbukett, dragon och lavash bröd hela vägen från Armenien.
Vilken lycka och absolut det bästa presenten som jag kan önska mig att få. Ätbara presenter och dofter som är bekanta för mig sedan jag var barn.
Med färska örter, fetaost och lavash gör vi den bästa sommarmaten som passar till frukost, picknick och plockmat - nämligen superenkla och goda lavash mumsbitar.
En het sommardag njuter man av kall vattenmelon, frukter och oliver men man behöver något mäyttande också och det är där rullarna kommer in.
Rullarna kan ni fixa såklart med vilken tunnbröd som ni vill. Ta det som ni gillar och finns att köpa.
Vill ni baka lavash? Jag är så nyfiken på vad ni tycker om det!?
 
 
Recept
 
2–3 mjuka tunnbröd
En knippa blandade färska örter
200 g fetost
50 g smör
 
Gör så här
 
Bre smör på bröden, skär fetaost i skivor och lägg på ena sidan på kanten och örter utan att hacka. Rulla ihop och skär i 4–5 cm bitar.
Förvara i kylen lindat i plastfolie om ni ska äta senare.
Mina favoritörter i rullen är basilika, koriander, dragon, persilja.
Ni tar vilka örter som ni gillar såklart.
 
 
 
Kommentarer (9)


Armeniskmat / Kitchenofanna / picknickf / sommarmata / tunnbrödsrullar
/ Ostbricka /

En somrig ostbricka

 
Det här ska jag leva på, det här och mustiga goda viner.....
En till ostbricka eller cheeseboard som det kallas på engelska låter ännu lyxigare. Denna gång med somrigt tema fullt med härliga frukter och ostar såklart. Härliga jordgubbar, bigarråer, mispeläpplen, aprikoser och marmelader såklart. Förresten har ni provat mispeläpple?
Man kommer långt med en ostbricka/plockmat, särskilt nu när det sommar, många högtider och studentfiranden.
 
Tänk att en sådan enkel ostbricka kan vara så vacker och iögonfallande. Man äter med ögonen eller hur!? Ja vackert ska det vara! Det tänker jag mycket på när jag ska skapa och fota 😉
Skapa en du också, imponera på dina gäster eller njut själv 😉
 
 
Kommentarer (3)


Kitchenofanna / fredagsmysn / färska örtera / ostbrickat / plockmata / sommarmatt