/ Tårta /

Påskens tårta

 
Påskens tårta med saftiga morotsbottnar & söt-syrlig Cream Cheese frosting. Garnerat med vårens blommar och chokladpåskägg.
Jag är ingen tårtexpert men när jag bakar så ska det vara högt, med massor av tårtbottnar och rikligt med kräm.
Maffigt och gott annars får det vara! och den här är god kan jag lova ;)
Vill du inte göra en tårta så går det bra att ta dubbel sats och baka i långpanna. Det går bra att frysa in och tinar ganska snabbt för oväntat besök.
 
 
Jag garnerar tårtbitarna även med chokladpåskägg för annu mer påskkänsla.
 
 
Släpp loss fantasin och dekorera tårtan med vilka blommor ni vill. Det är inte ätbara blommor så plocka bort det innan ni äter :)
 
 
Recept
 
2 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl rivna morötter
 
Frosting
 
400 g Philadelphia
3,5 dl florsocker
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
3 msk lime eller citronsaft
 
Till garnering
 
Blommor och chokladpåskägg (Anton Berg) 
 
Gör så här
 
Vispa ägg och socker ihop tills det blir riktig fluffigt. Blanda alla torra ingredienserna och häll i äggblandningen. Tillsätt olja, morötter och blanda till en smet.
Fördela smeten i två runda formar med 18 cm i diameter. Grädda ca 20 min.
Baka bottnarna dagen innan eller frys in tårtbottnarna i någon timme så blir det lättare att dela och smular inte lika lätt. Dela upp varje botten i två delar.
Vispa smör och florsocker tills det blir riktig vit och fluffigt, blanda i osten och vispa, smaksätt med limesaft. Fördela frostingen mellan tårtbottnarna och bygg upp tårtan. 
Garnera med blommar och chokladpåskägg. 
 
 
Kommentarer (1)


Kitchenofanna / Påsk / Tårta / hembakat / inspiration / påskgodis / påskrecept
/ Appetizer /

Sötpotatis crostini

 
 
Sötpotatis crostini kryddat med solstrålar, toppade med goda ostar, nötter, rökt lax och örter.
Tunna sötpotatisskivor som bakas i ugnen och blir riktigt krispiga. Hemligheten för att få riktig krispiga skivor är att låta dem ligga i kall vatten så att stärkelsen försvinner.
Ta hjälp av en mandolin för att få fina och jämna skivor. Detta köksverktyg har underlättat en del för mig i köket men risken är stor att man skär sig så var försiktiga! När det är färdigt är det bara toppa med olika favorit ostar och frukter som man gillar.
Det är inget som man kan förbereda i förväg då de blir mjuka och sega. Man skall göra allt i rätt ordning och tid!Ett alternativ är att man lägger upp ett ostfat och olika tillbehör och låter gästerna komponera sina egna tallrikar.    
                        
 
Recept 
 
1 sötpotatis
1 msk majsstärkelse
1 msk olja
crème fraiche 
rosmarin
rökt lax
blåmögelost
parmesanost
getost
valnötter
gräslök
honung
 
Göt så här
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär potatisen tunt med mandolin och låt det stå i kall vatten i 1 timme. Bytt ut vattnet då och då för att bli av med stärkelsen i potatisen.
Häll bort vattnet, låt potatisskivorna torka på en kökshandduk. Lägg i en påse med majsstärkelsen och skaka runt.
Lägg skivorna på en ungsfat med bakpapper på, ringla över olja, flingsalt och baka tills de får fin färg. Vänd och baka andra sidan också.
 
 
Kommentarer (1)


Kitchenofanna / crostini / fredagsmys / inspiration / ostar / sötpotatis / sötpotatischips
/ Våfflor /

Våfflor

 
Våfflor med matiga eller söta tillbehör? vad föredrar ni? Jag älskar ju både söta och matiga med olika tillbehör. 
Och vem så att man måste välja!? ;)
Till de söta våfflorna har jag alltid färska bär och lättvispad grädde. Den matiga varianten passar utmärkt att äta med kallrökt lax, salladmix, avokado, keso med mera. 
 
 
Denna gång i våffelsmeten har jag mjöl av vete & vita bönor från kungsörnen.
Kul att prova något nytt som förhoppningsvis är nyttigare. 
 
 
Recept 12 st
 
5 dl mjölk
4,5 dl mjöl
100g smält smör
3 ägg
2 tsk bakpulver
En nypa salt
1 dl kolsyrat vatten
 
Gör så här
 
Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och tillsätt sedan bakpulver och salt och blanda till en slät smet. Rör i smöret och vattnet.
Låt det stå en halvtimme. Grädda våfflorna i ett hett våffeljärn. Glöm inte att pensla med smör mellan varven!
Lägg de nygräddade våfflorna på galler och håll dem varma i ugnen.
 
 
Kommentarer (0)


Anna Demirian / Hemgjord / Mat / inspiration / våffeldagen / våfflor