Grönsaksdolma

 
Armenisk dolma - smaker från mitt ursprung. 
Smaker som jag behöver och längtar efter då och då och som ger mig trygghet. Det finns så många olika varianter och sätt att laga dolma och just den här är egentligen en variant av sommardolma då man har alla grönsakerna till hands. Då är det absolut godast! 
I hela mellanöstern tillagas det dolma men just armenisk dolma skiljer sig från alla andra med att den innehåller mer kött och örter vilket gör att den smakar mycket mer och helt enkelt mycket godare ;) vågar jag påstå!
Att man har bra kött, snålar inte med löken i färsen och en klick smör är också en mycket viktig del hur resultatet ska bli i slutändan.
 
 
Älskar mina nya tallrikar från Ikea, passar verkligen i mina bilder. Visst är det fina?
Nya tallrikar, mina linnedukar från Hemtex som jag bara älskar att ha i bilder och mina gamla silverbestick. 
kombinationen med gammalt och nytt och lite stök i bilden ger en hemtrevlig känsla.
Känslan att vilja kliva in och sätta sig vid mitt matbord och äta min mat. Det är just det jag vill förmedla!
 
 
Recept
 
500 g nötfärs
1 stor gul lök
1 stor msk tomatpuré
1 msk smör
1/2 dl ris
1 tsk salt
1 tsk rökt paprikapulver
 svartpeppar, vitpeppar
1 dl finhackade örter som persilja, basilika, koriander
 
Grönsaker
 
1 stor smal zucchini
1 stor smal aubergine
1 gul paprika
1 röd paprika
6 stora vitkålsblad  
1 stor gul lök
 
Tomatsås
 
2 msk tomatpuré
1 msk smör
0,5 liter vatten
salt, peppar

Gör så här

Skölj riset, finhacka löken, blanda alla ingredienserna till färsen och blanda ordentligt. Skär zucchinin och auberginen i små koppar och gröp ur innehållet. Dela paprikan i mitten och kärna ur.
Koka hela vitkål i kokande saltat vatten, tills det börjar släppa bladen. Då blir det lättare att ta isär. Skär stjälken från bladen i mitten som är hård och dela i två delar. 
Fyll zucchinin, auberginerna med köttfärsblandningen men fyll inte ända upp då riset sväller när det kokar och då blir det för mycket fyllning. Ta ett vitkålsblad och lägg på en 1 msk färs i varje blad, vik ihop sidorna och rulla ihop som en liten korv kan man säga.
Varva lager efter lager med dolman i en cirkel i kastrullen och börja först med vitkålsdolman, sedan grönsakerna.
Smällt smöret i en kastrull, fräs tomatpurén en stund, salta, peppra och häll över vattnet. Koka snabbt upp.
Häll över tomatsåsen över dolman så att det nästan täcker allt, ringla över lite olivolja, lägg på en liten tallrik över dolman för att hålla allt på plats när det börjar koka.
Koka på medelvärme i en halvtimme. Ta ut och prova en om riset är färdigkokt och tänk på att det skall ha lite tuggmotstånd när dolman är färdig. 

Servera dolman med vitlöks yoghurt och bröd!

Vitlöks yoghurt gör man såhär:

Blanda 1 dl grekisk yoghurt (Fontanas är gott) med 1 finriven vitlöksklyfta

 

 


Armeniska rätter | Armeniskmat, Dolma, Kitchenofanna, Middag, färska örter |