/ Fisk /

Ugnsbakat lax omfamnad av tortillabröd, citronskivor och dragon

 
Ugnsbakat lax omfamnad av tortillabröd med citronskivor, körsbärstomater och dragon. Härliga smaker i ett paket som exploderar i munnen. Detta och en klick fetaoströra. Vad är livet utan fetaost!
Att alla älskar lax är nog inget nytt, att den här är så himla god och lättlagat gör också att det gillas extra mycket, eller hur!?
Jag tillagar fisk ganska ofta men just detta recept är inspirerad från den armeniska köket. Man lindar hel eller fiskbitar i lavash/tunnbröd med örter, citronskivor, smör och bakar i ugnen. 
Ni som kan hitta och köpa lavash bröd får gärna tillaga den med lavash.
För att mina läsare ska kunna laga den här rätten har jag gjort en del förändringar i originalreceptet, ja ärligt talat ganska många så jag får väl säga att jag fått inspirationen från den rätten istället.
Tortillabröd får ersätta lavashen och lax får ersätta Ishkan (släkt med röding) denna gång.
Dragonen ger en underbar smak i alla fiskrätter och just denna tillsammans med laxen kommer ni bara att älska. Har inte ni provat det så är det dags säger jag bara! :) 
 
 
Recept
 
4 laxfiléer (125 g)
4 st. tortillabröd
1 citron
6 körsbärstomater
3 msk olivolja
1 kruka färsk dragon
1 tsk paprikapulver
salt, peppar
 
Fetaoströra
 
1 dl yoghurt
50 g fetaost
1 msk olivolja
 

Gör så här 

Blanda ihop salt, peppar och paprikapulver med oljan och pensla på laxfiléer. Skär citronen i skivor och lägg ett par skivor mitten på varje bröd. Lägg varje filé i ett tortillabröd (mellan stora) vik kanterna neråt och lägg på en ugnsfastform med bakpapper på. Skär tomaterna i skivor och fördela på laxen. Hacka dragonen och strö över. Grädda mitt i ugnen i 200- 225 grader i ca max 15 minuter. 
Perfekt ugnsbakat lax på innetemperatur på 56 grader. När det gäller lax så gör det ingenting om det är något rosa inuti.
Medans laxen vilar mixa ihop yoghurt med fetaosten i en mixer till en röra. Ringla över olivolja, peppra.
Servera varje fiskpacket med en härlig grön sallad och potatissallad.  
 
Hoppas att ni verkligen gillar denna rätt och glöm inte att kommentera, jag älskar det ;)
 

 

Kommentarer (0)


Kitchenofanna / laxc / middagstipsn / ugnsbakatlax / vardagslyx
/ Armeniska rätter /

Armenisk nässelsoppa

 
Armenisk matig nässelsoppa med vårens spröda nässlor från trädgården. En matigare soppa med bulgur, potatis och spröda nässlor. En härlig och supergod soppa som tillagas så här dags i Armenien.
Farmor Seda tillagade den och försökte övertala oss att äta för att den var så nyttig :) 
En annorlunda soppa till skillnad från det ni är vana vid vill jag lova. Jag är övertyga om att ni kommer att älska den - det känner jag på mig ;)
Dessutom kan det vara ganska skönt med en rejäl järndos emellan alla grillade måltider såhär dags!
 
 
Recept 
 
1 stor potatis
1/5 dl mellangrov bulgur
1,5 liter nässlor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör 
1 tärning grönsaksbuljong
1 liter vatten
salt, peppar
 
Gör så här
 
Finhacka löken och vitlöken, låt dem svettas i smör. Skär potatisen i små kuber och häll i kastrullen med löken. Tillsätt bulgur, vatten, buljongtärning och låt det småputtra i ca 5 minuter. När potatisen är klar tillsätter du  nässlorna och låter det koka i ca 3 minuter. Det får inte koka sönder! 
Servera med bröd och vitlöksyoghurt. Det gör man genom blanda ihop 3 msk grekisk yoghurt med en finriven vitlöksklyfta.
 
Kommentarer (1)


Acreto / Armeniskmat / Kitchenofanna / nässelsoppa / vegetarisktn
/ Dessertpajer /

Smulpaj med jordgubbar

 
Sol, värme och jordgubbar hör ihop!
Men även en härlig smulpaj med jordgubbar och glass. Hur enkelt som helst att fixa och alla älskar det.
Jag gräddar gärna pajer i små pannor eller kasseroll med olika bär. Tycker att det är fiffigt och kul sätt att servera. Dessa köper jag från olika loppis och tycker att det är snyggt när jag fotar och även funktionellt.
 
 
Härliga jordgubbar!
Jag kunde inte låta bli att köpa dock väntar på godare jordgubbar, nämligen svenska jordgubbar. 
 
 
 
Recept 
 
150 smör
2 msk socker
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 liter jordgubbar
1 dl rörsocker
 
Gör så här
 
Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i kalla smöret, skuret små bitar, och arbeta med fingertopparna till en grynig massa.
Blanda socker och jordgubbar i en liten form eller panna som jag har gjort. Fördela smuldegen över bären och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Servera med lättvispad grädde,  glass eller vaniljsås. 
 
 
Kommentarer (1)


Jordgubbar / Jordgubbspaj / Kitchenofanna / hembakat / smulpaj