/ Lasagne /

Lasagne med västerbottensost och trattkantareller

 
Hemlagat krämig lasagne med Västerbottensost och torkade trattkantareller. Klassisk och kraftig smak som jag bara älskar. Älskar den nötiga smaken från osten och ljuvliga doften av trattkantareller. Ett utmärkt sätt att använda torkad svamp är att smula ner det just i grytor, lasagne och såser. Svarttrumpetsvamp är min favorit och har ni det istället för trattisarna så är det lyxigt värre. 
Rena rama rikedomen mitt i vintern! En annan ingrediens som jag älskar att ha i köttfärssåsen är muskotnöt. Doftar helt underbart i hela köket och man vet att maten kommer att smaka helt underbart!
 
 
Recept
 
500 g nötfärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyftor
1 krm muskotnöt
1 tsk oregano
1 msk tomatpuré
100 g torkade trattkantareller
400 g krossade tomater
3 dl riven västerbottensost 
2 dl vatten
3 msk matolja
1 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar
10 lasagneplattor
 

Béchamelsås

2 msk smör
3 msk mjöl
8 dl mjölk
salt, vitpeppar
 
Gör så här
 
Skala, finhacka löken, vitlök och fräs färsen med oljan i en kastrull. Tillsätt sedan köttfärsen och bryn den en stund. Dela färsen hela tiden med en träslev. Häll i paprikan, oregano , tomatpuré, krossade tomater, salt, peppar och muskotnöt. Fräs allt en stund. Häll i vattnet och låt det småputtra i 15 minuter.
Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa ihop hela tiden och koka tills det tjocknar. Salta och peppra.
Värva sås, lasagneplattor, köttfärssås och ost i en ugnsfast form. Avsluta med sås och ost på toppen.
Grädda mitt i ugnen i 170 grader i 35 minuter.
 
 
 
Kommentarer (0)


Kitchenofanna / Middag / lasagne / västerbottensost
/ jul /

Saffranskaka med Apelsinglasyr

 
Saffranskaka med apelsinglasyr. Det doftade så himla gott i köket att jag fick julkänslor. Den här kakan är saftig och god med den söta glasyren som passar så fint. 
Bakar alltid med denna recept i olika bakformar, toppingar eller glasyr. 
 
 
Här snålas det inte på saffranet inte!
Visst är det fin färg på kakan?
 
 
 
Recept
 
2 ägg
3 dl socker
200 g smör
1,5 dl mjölk
1 g saffran
1 msk konjak
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Glasyr
 
1,5 dl florsocker
1-2 msk pressad apelsinsaft
 
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform i 24 cm i diameter.
Smält smöret och häll i mjölken. Stöt saffranet med lite socker och konjak i en mortel, häll i mjölkbandningen.  
Vispa ihop ägg och socker fluffigt, blanda ihop alla torra ingredienser och häll i smeten med smöret och mjölken.
Blanda försiktig till en klumpfri smet, häll i en sockerkaksform och grädda nedre delen av ugnen i ca 35- 40 minuter.
Låt kakan kallna, blanda ihop florsocker och apelsinsaft till en glasyr och ringla över kakan.
 
 
 
/ Ostbricka /

Ostbricka

 
Här kommer en till ostbricka som utlovad! 
En ostbricka vid dammen innan riktiga kylan och mörkret kommer. Ostbrickor som jag bara älskar och blir aldrig trött på att njuta av eller fota.
Goda ostar som jag fått i present och hemgjorda marmelader som jag kokade för inte så längesedan.
 
 
Det fina fatet hittade jag på en loppis längs med landsvägen mot Sala från Enköping. Visst är den fin?