/ Äpplen /

Hemgjorda äppelchips

 

Hemgjorda äppelchips med yoghurtdipp, gjord av grekisk yoghurt och honung. Ett bra sätt att ta vara på äpplen från årets rikliga skörd. Superlätt att fixa i tork eller baka i ugnen och smaksätta med kanel, kardemumma eller varför inte örter innan torkning. 

För mig som är inte så himla förtjust i vanligt chips är det här smaskens.
Vill man ha lite lyxigare då tar man och gör dipp av grekisk yoghurt med honung. 
 
 
Recept
 
2 äpplen
1 dl grekisk yoghurt
1 msk honung
 

Gör så här

Ta bort kärnhuset med en urkärnare, skär äpplena tunt med mandolin. Strö äppelskivorna med kanel eller kardemumma och baka mitt i ugnen i 2-3 timmar i 100 grader. Förvara torrt i ren glasburk.

Servera med yoghurtdipp/grekisk yoghurt och ringla över honung. 

 

 
Kommentarer (0)


Kitchenofanna / grekisk yoghurt / svenskaäpplen / äppelchips
/ Matpajer /

Kantarellpaj

 
Ovanligt varmt för en oktoberkväll. Med fönstret på glänt och färdigdukat.
Det är brittsommar!
 
Kunde inte hålla mig borta från skogen, tog en promenad och kom hem med en massa gula kantareller.
Då blir det paj såklart! en riktig god, enkel paj med få ingredienser. Det blir gott ändå för jag har skogens guld i min paj och med en massa ost såklart!  :)
 
 
Jag har västerbottensost men ta det ni har eller älskar. Enligt mig så behövs en ost med längre lagring, en ost med karaktär, parmesan eller västerbottensost. Det blir en god smakkombo med kantarellerna, tycker jag!
 
 
Pajdeg
 
100 g kall smör
3 dl mjöl
1-2 msk kall vatten
 
Fyllning
 
100 g kantareller
1 msk smör
Salt och peppar 
 
Mjölkblandning
 
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk mjöl
 
2 dl riven västerbottensost
1 krm malen muskotnöt
salt och peppar
 
Gör så här
 
Smula ner smöret i en bunke med mjölet, häll i vattnet och arbeta snabbt ihop röran till en deg. Knåda inte degen.
Kavla degen till en cirkel och lägg den med hjälp av en kavel  i en pajform med ca 18-20 cm i diameter med höga kanter.
Nagga bottnen med en gaffel, lägg pajformen i frysen och börja med fyllningen. Smörstek svampen, salta och peppra efter smak. Vispa ihop alla ingredienser till mjölkblandningen till en klumpfri smet.
 
Ta ut pajformen från frysen, lägg i svampen, häll över mjölkblandningen och grädda mitt i ugnen, 200 grader i 30-35 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
Pajen ska vila en stund innan servering.
 
Garnera med smörstekta kantareller och salvia.
 
 
 
Kommentarer (1)


Allemansrätten / Kitchenofanna / Paj / kantarellpaj / västerbottensost
/ Ostbricka /

Höstig ostbricka

 
Passion är när man brinner för något så starkt att det gör ont i hjärtat och ändå njuter av det!
Min stora passion är som ni förstår min matlagning och blogg. Det en stor del av mitt liv, min vardag och mina tankar.
Jag har ostbrickor och matbilder i tankarna hela dagarna. Jag får en massa inspiration och idéer när jag är ute i skogen, handlar eller sitter ute i trädgården. 
 
Ostbrickor är något som jag bara älskar både för fotografering och som något vi unnar oss ganska ofta. Det är ren njutning på alla sätt och vis!
 
 
Den här ostbrickan innehåller två av mina många favoriter Gruyère och blåmögelost samt vindruvor från min  trädgård. Ja, jag har egna vinrankor i trädgården. Det ger inte mycket men lite har jag skördat i år. 
Det kommer många fler ostbrickor framöver ska ni se...
 
 
 
Kommentarer (0)


Kitchenofanna / cheeseboard / matbloggspriset / ostbricka