/ Vegetarisk /

Aubergin med vinägrett och grillad paprika

 
Ugnsbakade baby-auberginhalvor med vinägrett och grillad paprika. 
Såg dessa söta små auberginer i butiken häromdagen och kunde inte låta bli att köpa hem ett gäng. Det här kan serveras som de är eller som tillbehör. Passar perfekt till lamm om ni frågar mig!? Kött eller utan kött så är det här mycket gott! 
 
 
Recept 
 
5-6 små aubergin
1 röd paprika
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
saft av en halv citron
halv kruka persilja
salt, svartpeppar
 
Gör så här
 
Krossa vitlöksklyftan i en mortel med salt, häll i finhackad persilja och rör runt. Häll i olivoljan, citronsaft och blanda ihop allt.
Dela auberginerna i halvor. Skär ett rutmönster i varje halva, lägg i en ugnsform. Baka även paprikan i ugnen utan olivolja. Ringla över lite olivolja, salta, peppra och baka i ugnen i 200 grader i ca 20 min.
Skala och finhacka paprikan. 
Servera auberginehalvor med vinägrett och paprika. 
 
 
 
Kommentarer (0)


Kitchenofanna / auberginer / tillbehör / vinägrett
/ Allmänt /

Nominerad till Stora Matbloggspriset & Bästa Foto 2018

Hej på er,

hur glad är man inte när min älskade "Kitchenofanna" har blivit nominerad både till Stora Matbloggspriset och Årets Bästa Foto 2018. Matbloggspriset är Nordens äldsta bloggpris.
Det finns riktig duktiga matbloggare och matprofiler som är nominerade i samma kategorier så kika gärna in. 
Jag har tidigare varit finalist två år i rad i kategorin Folkets Val och kommit som bäst på femte plats. Det är en kategori där folkets röst avgör!
Matlagningen och bloggen är min stora passion och är stor del av min vardag och mina tankar och därmed stor del av mitt liv.
Tackar ödmjukast till nomineringen från matbloggsprisets juryn. Stort tack också till alla mina matvänner, följare och de som stöttar mig varje dag.
 
 
Att fota mat är det bästa jag vet efter matlagningen. Jag lägger ganska mycket energi just på den biten. Vackra matbilder inspirerar folk att vilja laga mat, duka fint och mod att prova något nytt. Ett recept blir också mycket mer intressant när det presenteras med vackra bilder och får då större chans att tillagas. 
Jag är så himla glad över att bli nominerad även i denna kategori. 
Håll tummarna för mig att jag tar hem ett pris i år. Det skulle vara så trevligt!
Vinnarna utses på Sthlm Food and Wine mässan den 9/11 vid stora scenen kl 16.30-17-00
 
 
 
/ Armeniska rätter /

Armenisk Bulgur Pilaf

 
Armenisk Bulgur Pilaf med stekt lök och små bruna champinjoner. Garnerat med färsk persilja från trädgården, granatäppelkärnor och rödlöksskivor.
En mycket vanlig och älskad rätt som tillagas ofta i det armeniska köket. Jag tillagar mest grov och fullkornsbulgur som är matigare och alla älskar det. 
 
 
Garnera gärna bulguren med granatäppelkärnor, det blir så vacker!
 
 
 
Tänk på hur du presenterar och serverar maten. Det ska vara gott men även vackert för ögat ;)
 
 
Bulgur
 
3 dl bulgur grov
3-4 msk rapsolja
1 gul lök
250 g små bruna champinjoner
5-6 dl grönsaksbuljong
 
Till garnering
 
Granatäppelkärnor, persilja, rödlökskivor
 
Gör så här
 
Häll olja i en djup panna eller kastrull och stek bulguren sakta tills den blir glansig. Häll i buljongen och lägg på locket så får den koka i ca 10 minuter. 
Häll i lite mer buljong om det behövs, men inte för mycket för då blir det gröt.
Skala, dela och skiva löken, dela hälften av svampen och resten behåll hela. Stek allt en annan panna tills de får lite färg. Salta och peppra.
Blanda med bulguren.
 
Garnera bulguren med finhackad persilja, rödlökskivor och granatäppelkärnor.
 
Tips på att koka sin egen buljong.
 
Skär grönsaker som palsternacka, morot, fänkål, purjolök och selleri i småbitar. Fräs dem en stund i olivolja.
Häll så mycket vatten så att det täcker ordentligt och koka det med svartpeppar, vitpeppar, lagerblad och örter som man vill ha, så får man egen grönsaksbuljong. Koka tills grönsakerna gått sönder. Sila så är det färdigt. Man kan frysa in buljongen, antingen i isformar eller andra formar. De finns till hands när man behöver dem.