Fika hos mig

 
Vad bjuds det på när du kommer på fika hos mig!?
Underbara goda hembakade armeniska bakverk såklart. Gifflar med aprikos och fikonmarmelad, armenisk Gatha/Nazuk bakat med frasig hemgjord smördeg. Bakelser älskad av alla mina gäster, har jag fått höra många gånger. 
 
Ett mycket typiskt armeniskt kakfat som kan serveras vid varje fikabjudning. Självklart bjuds det på armenisk kaffe i små  lerkoppar. Det är finmalen kaffe som kokas och serveras kokhett. Alltid är den minst en gäst som också ska spå i kaffesumpen! - hahaha, typiskt armeniska gäster förstås! Själv kan jag inte mycket om hur man spår i kaffesumpen men i Armenien har man gjort det till en vetenskap! -hahaha!
 
 
Gifflar ca 40 st.
 
10 dl mjöl
400 g smör
2 dl mjölk
2 msk socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Aprikosfyllning
 
2 dl aprikosmarmelad
florsocker för att sikta över efter gräddningen.
 
Fikonfyllning
 
2 dl fikonmarmelad
1 äggula till pensling, strö över med pärlsocker
 
Gör så här
 
Häll upp mjölet i en skål och smula smöret i det med fingertopparna. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, mjölk och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i ca 10 st. små bollar.
Kavla ut degen till ganska tunt runda kakor ca 18 cm i diameter. Skär eller sporra ut 6 eller 8 snibbar av varje kaka. Lägg en liten tsk fyllning och rulla ihop och forma små gifflar. 
Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 10 -15 min. Baka gärna gifflarna med aprikosfyllning tills de får lätt färg, med fikonfyllning gyllenbrun.
 
 
 


Armeniska rätter | Armenisk gatha, Armeniskmat, Kitchenofanna, fika, gifflar, hembakat |
#1 - - iseedee:

Men lägg av vad gott! :D Nu blir jag gotte sugen...

Svar: Hej,
hahaha, det är det som är tanken lite gran ;)
kram Anna
Anna Demirian