Kantarellpaj

 
Ovanligt varmt för en oktoberkväll. Med fönstret på glänt och färdigdukat.
Det är brittsommar!
 
Kunde inte hålla mig borta från skogen, tog en promenad och kom hem med en massa gula kantareller.
Då blir det paj såklart! en riktig god, enkel paj med få ingredienser. Det blir gott ändå för jag har skogens guld i min paj och med en massa ost såklart!  :)
 
 
Jag har västerbottensost men ta det ni har eller älskar. Enligt mig så behövs en ost med längre lagring, en ost med karaktär, parmesan eller västerbottensost. Det blir en god smakkombo med kantarellerna, tycker jag!
 
 
Pajdeg
 
100 g kall smör
3 dl mjöl
1-2 msk kall vatten
 
Fyllning
 
100 g kantareller
1 msk smör
Salt och peppar 
 
Mjölkblandning
 
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk mjöl
 
2 dl riven västerbottensost
1 krm malen muskotnöt
salt och peppar
 
Gör så här
 
Smula ner smöret i en bunke med mjölet, häll i vattnet och arbeta snabbt ihop röran till en deg. Knåda inte degen.
Kavla degen till en cirkel och lägg den med hjälp av en kavel  i en pajform med ca 18-20 cm i diameter med höga kanter.
Nagga bottnen med en gaffel, lägg pajformen i frysen och börja med fyllningen. Smörstek svampen, salta och peppra efter smak. Vispa ihop alla ingredienser till mjölkblandningen till en klumpfri smet.
 
Ta ut pajformen från frysen, lägg i svampen, häll över mjölkblandningen och grädda mitt i ugnen, 200 grader i 30-35 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
Pajen ska vila en stund innan servering.
 
Garnera med smörstekta kantareller och salvia.
 
 
 


Matpajer | Allemansrätten, Kitchenofanna, Paj, kantarellpaj, västerbottensost |
#1 - - iseedee:

Vad gott! =)

Svar: Hej,
tack :) måste hålla med dig. Så gott!

kram Anna
Anna Demirian