/ Pasta /

Hemgjord ravioli med Karl-Johan svamp och salvia

 
Hemgjord pasta är det godaste som finns! ingen tvekan om det.
Med en enkel pastasås och pastafyllning så har du en underbar middag värt all ansträngning. Denna gång så var jag ute efter fina, rena smaker så det blev Karl-Johan fyllning med italiensk färskost. Det serveras med smält smör, en massa parmesan och smörstekta salviablad.
 
Herregud va gott det var!
Om du inte har gjort din egen pasta så har du missat något aldelles underbart.  
 
 
Små härliga ätbara pastakuddar ;)
 
 
Recept pastadeg
ca 30 st .ravioli
 
3 ägg
2 dl durumvete
1 dl mjöl
2 msk vatten
1/2 tsk salt
1,5 msk olja
 
Karl-Johan och ostfyllning
 
100 g Karl- Johan
1 dl riven parmesanost
2 dl ricotta
1 äggvita
salt, peppar
 
Smör, parmesan och salviablad till garnering
 
Gör så här
 
Häll mjölet på bakbordet och gör en grop i mitten. Lägg i äggen, vatten och olja i urgröpningen. Vispa försiktigt med en gaffel och blanda i mjölet lite i taget.  När allt är blandat börjar du knåda med händerna till en smidig deg. Dela degen i två lika delar, täck med plastfolje och låt det vila i kylen i en timme.
 
Skär svampen i grova bitar och stek i pannan med en klick smör, salta och peppra. Låt det svalna och mixa ihop med resten av ingredienserna i matberedaren till en krämig konsistens.
 
Med pastamaskin
- dela upp degen i mindre bitar och kör genom maskinen flera gånger tills det blir tunt.
Med kaveln
- kavla ut degen ganska tunt till två avlånga delar.
 
Klicka ut fyllningen i små högar på den ena utkavlade degen, pensla med kall vatten mellan fyllningarna. Lägg den andra ovanpå, tryck till runtom fyllningen med fingrarna och sporra ut kuddarna. 
Koka i rikligt med saltat vatten (1 msk salt till 1 liter vatten) i ca 3-5 minuter. 
Servera direkt! Lägg finriven parmesan på tallriken, ravioli, smör, parmesan och smörstekta salviablad.
 
 
 
Kommentarer (1)


Hemgjord / Kitchenofanna / Middag / Pasta / middagstips
/ Omelett /

Svampomelett med Västerbottensost och Salvia

 
En läcker omelett med blandsvamp, västerbottensost och knaperstekta salviablad. Denna smakkombination säger allt om ni frågar mig!? 
Det här är det bästa jag vet. Att gå ut i min skog och komma hem med läckerheter som Karl-Johan, Kantareller och Trumpetsvamp.
Nej, jag äger inga skogar men den har blivit min ändå efter alla dessa år. Jag känner min skog och det finns inte ett träd, buske eller sten jag inte känner till. Jag vet exakt vad som finns under varje träd och mossa och när i tiden. Länge leve Allemansrätten! 
 
Nog har var och en av oss en skog som man kallar sin. Gå ut i DIN skog och plocka svamp! Gör en omelett av det du hittar eller gillar!
 
 
Det är ju så enkelt! - Borsta svampen lite lätt, rensa och skiva. Förberedd allt innan du sätter på spisen då allt ska gå ganska fort när tillagningen väl startar. Om man inte är förberedd så kan omeletten bli lite torr.
 
Gör detta gärna till en familjeaktivitet eller tradition! Det är underbart att tillaga mat tillsammans tex till helgens frukost eller brunch.
Man kan visserligen nöja sig med en enkell omelett men med västerbottensost och smörstekta salviablad blir omeletten ännu godare.
 
 
 Recept
 
4 ägg
1 dl västerbottensost
200 g färsk blandsvamp
1 msk smör, rapsolja
salviablad
salt, peppar
 
Gör så här
 
Dela och skär svampen i grova bitar, stek svampen i smör och rapsolja tills de får fin färg, salta, peppra. Vispa ägg och den finrivna västerbottensosten, häll över svampen i pannan. Stek omeletten på medelvärme tills det stelnar eller baka i ugnen på 200 grader.
Smörstek salviablad tills det blir knaperstekta och garnera. 
 
 
 
Kommentarer (1)


Allemansrätten / Kitchenofanna / färskaörter / omelett / svamp / västerbottensost
/ Appetizer /

Bruschetta med serranoskinka, mandelkremla & parmesan

 
Något bakat, något köpt och något plockat. Serranoskinka, mandelkremla, parmesan & purple basilika!
En härlig och god kombo i all sin enkelhet. Mandelkremlan, drottningen av alla kremlor, har rödbrun hatt, krispig konsistens och nötliknande smak och passar utmärkt med skinkan. Och ja det går att bra att äta dessa rå men inte i mängder såklart. 
Lyckliga fotografen som får smaka det här först av alla, eller hur!? 
 
 

Recept

100 g Serranoskinka
2 st. mandelkremlor
50 g parmesan
olivolja, peppar
basilika
 
Gör så här
 
Borsta svampen från ev. grus och jord, skär i tunna skivor. Lägg upp skinkan på ett fat med svampskivorna, parmesanbitar, ringla över olivolja, peppra. Garnera med purple basilika. 
Bygg upp din härliga Bruschetta med en bit bröd och njut!
 
 
 
Kommentarer (1)


Kitchenofanna / bruschetta / plockmat / svamp / tilltygg