/ Vegetarisk /

Ris med russin och lök

 
 
När riset är huvudrätten!
Ja exakt så är det med det här risrätten med russin och lök. Så länge jag kommer ihåg så har man tillagat det här när jag var barn. Det här serveras med fisk till påsken men eftersom den är älskad hemma hos mig så tillagar jag när vi blir sugna på den.
Kan inte pastå att vi äter mycket ris men just detta sätt att tillaga äter vi mer och så behöver vi inte heller tillbehör. Därför blir den som huvudrätt helt enkelt.  
Prova så får ni se!
 
 
Recept
 
3 liter vatten
5 dl basmatiris
2 msk salt
3 gul lök
2 msk smör
100 g gula russin
50 g mörka russin
 
Garnering
Persilja, granatäppelkärnor 
 
Gör så här
 
Koka 3 liter vatten i en stor kastrull. Tvätta riset ordentligt i kallt vatten tills vattnet klarnat. Häll riset i det kokande vattnet med saltet och rör om då och då. Riset är färdig när den har lite tuggmotstånd. Häll över riset i ett durkslag och låt vattnet rinna av.
Skala och finhacka löken, stek i smör en stund. Häll sedan i russin och stek en stund tills löken fått lite färg och russinen blivit lite mjuka men inte sönderstekta. Häll i det kokta riset och blanda ihop försiktigt.
 
Garnera med finhackad persilja och granatäppelkärnor.
 
 
 
/ Allmänt /

Utställning med mina matfoton

 
Imorgon har jag utställning med mina matfoton kl 13:00 i Håbo bibliotek med vernissage, workshop och föreläsning.
Så himla kul att visa det jag brinner för här på hemmaplan.
Kom förbi och kolla där jag också visar hur jag lägger upp en snygg ostbricka.
Jag lottar ut fina ostkorgar i samarbete med Ica kvantum balsta.
Hoppas vi ses:)
 
 
 
 
/ Vegetarisk /

Matig Linsgryta

 
En matig linsgryta med grönsaker som jag vet ni kommer att gilla. Det här är inte bara en tråkig och len linsgryta utan med lite grönsakskuber som ger tuggmotstånd. Jag har pumpa och potatis i grytan men har du palsternacka och morötter i kylen, ta det istället.
Det som jag älskar mest och har i grytan, är krossade korianderfrön. Passar så bra ihop med fisk, kött och grönsaksrätter. Glöm inte bort färsk koriander och gott bröd.
 
Recept
 
2 dl röda linser
200 g pumpa
1 msk paprikapulver
1,2 tsk koriander (frön)
2 lagerblad
1 röd paprika
1 potatis
1 gul lök
1 buljong
3 msk olja
1 liter vatten
 
Gör så här
 
Skala och finhacka löken, skär grönsakerna i små kuber och stek i olja i en liten kastrull. Häll i paprikapulver, buljong, koriander och peppar. Fräs allt tillsammans en stund så att kryddorna svettas och ger mer smak.
Häll i vattnet, kasta i lagerbladen och låt det puttra i ca 10 minuter. Häll sedan i linserna och låt det puttra lite till så att linserna är färdigkokta men inte helt sönderkokta och grönsakerna har lite tuggmotstånd.
Salta peppra, smaka av. Servera med finhackad koriander och gott bröd.
 
 
 
Kommentarer (2)


Kitchenofanna / färskaörter / linsgryta / vegetarisk