klassisk cheesecake

 
Cheesecake med det lilla extra. Toppad med olika toppingar som bär och annat gott. Varför välja en när man kan ha alla? -  eller hur!?
Dessutom det blir mer spännande så här!
 
Cheesecaken bakas i vattenbad i låg temperatur, vilar i ugnen en timme med öppen lucka innan man tar ut. Då blir det inga sprickor och man undviker en ihopsjunken kaka. Det är väldigt viktig att alla ingredienser är rumstempererade annars ökar risken för sprickor i kakan.
Jag förväntade mig en mycket jämnare och ljusare kaka men det är något som jag får träna på helt enkelt. Viktigast är smaken och det lyckades jag med.
 
 
Hon som har fotat får välja och ta först ;) 
 
 
 
Recept 6-8 bitars
 
150 degestivekex
70 g smör
600 g färskost
2,5 dl grädde
3 ägg
2 dl socker
1,5 tsk vaniljextrakt
citronsaft av en citron
1,5 msk maizena
 
Gör så här
 
Mixa kexen i en matberedare och häll över smällt smör. Blanda ihop med en sked och fördela och platta till i botten av en pajform på 18 cm i diameter för en hög kaka. Annars får man ta en större form och då få lägre höjd.
Vispa ihop ost och socker tills det blivit mjukt och fint. Häll i citronsaft, vanilj, grädde och vispa. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa. Slutligen tillsätter du mjölet och vispar en kort stund.
Häll i formen och grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i 150 grader i 1 timme. Vattenbad gör man genom att ställa pajformen i en större ugnsform och hälla i kokande vatten. Var försiktigt att man inte skvätter vatten i pajen. 
Öppna ugnsluckan lite och låt det vila i en timme till innan den tas ut. Låt det stå i kylen i flera timmar eller över natten innan servering.
Toppa med olika läckerheter.
 
 
 


Cheesecake | Cheesecake, Kitchenofanna, hembakat |
#1 - - Carina Stridh:

Hur många grader skall man ha ugnen på?

Svar: Hej Carina,
det ska vara 150 grader :)

lycka till Anna
Anna Demirian