Jag älskar att grilla även om det är svidande kallt ute och i helgen gav jag mig ut för att grilla. Jag var också ute på nyårsafton och grillade. Hur som helst så grillade jag biff och entrecote. Till köttet gjorde jag örtsmör som trängde sig in i det varma köttet och det blev ännu godare. Härlig potatissallad och tsatsiki till och resultatet blev en mycket nöjd familj…
Till efterrätt och inför melodifestivalen laddade vi med underbara små maränger toppade med mascapone, rårörda hallon och vispad grädde.
Marinad till köttet
1 dl olivolja
1 msk soja
1 msk papprikapulver
1 tsk salt
Blanda ihop allt och gnugga in i köttet. Låt det marinerade köttet stå i rumstempereratur i ett par timmar så att det inte krymper ihop när man grillar. Det blir godare när det har stått ett tag.
Tsatsiki
3 dl grekisk yougurt
2 dl riven färsk gurka
2 msk olivolja
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
lite flingsalt
Blanda ihop allt – färdigt!
Örtsmör
Örtsmör gör man enkel genom att blanda smör och färska örter. Vilka det väljer man själv. Jag hade rosmarin, basilika och oregano. Jag brukar göra det i min mortel. Örtsmöret kan frysas in eller förvaras i kylskåp. Det är gott till fisk och kött.
Potatissallad
Koka mjölig potatis med skal. Ta bort skalet och skär upp i stora bitar. Finnhacka gul lök och blanda ihop med potatisen. Ringla över olivolja och pressa ner ca halvcitron. Salta och krydda med papprikapulver och finmalen vittpeppar. Har du torkat mynta så blanda in även en nypa av detta som pricken över i…