Det var helt underbara stora fina jordgubbar och det viktigaste var de var ekologiskt odlade. Vi var mycket snabba och effektiva och plockade hela 14 kilo på 45 minuter.
Så fort vi kom hem så var det roliga över och någon måste ju ta hand om jordgubbarna och den någon var ju förstås jag. Jag fryste in en hel del för senare användning för smoothies och glass och en del la jag i kylskåpet för de närmaste dagarna, En hel del skall syltas också.
Det kommer att bli en hel vecka med fina bakverk och efterätter med jordgubbar som ni förstår.
Så fort såg jag fältet med jordgubbarna så tänkte jag på sommarpajer, maränger och så glass såklart.
Det är det som jag har gjort denna gång, en underbar vanilj Semifreddo med en massa jordgubbar som hade stått i kylen med lite socker på. Det blir en härlig sås och man kan ha det som täcke på panacotta eller äta med mascapone crème.
Recept till en liter
4 äggulor
4 äggvitor
5 dl grädde
1/2 dl socker
1 msk vaniljextrakt
1 krm salt
Jordgubbar
200 g jordgubbar
2 msk socker
Gör så här med jordgubbarna
Skär jordgubbarna i tunna skivor om de är för stora eller i mitten, sockra och låt det stå i en plastburk över natten. Jordgubbarna blir lagom söta dagen efter och man får massa god saft på botten av burken.
Gör så här med glassmeten
Vispa äggvitorna med saltet i en bunke till ett hårt skum och lägg åt sidan. Vispa äggulorna med sockret i en annan bunke tills den blir riktigt krämig.
Vispa grädden i en tredje bunke tills den blir krämig men inte för tjock. Häll sedan i vaniljextraktet, blanda ihop allt och rör om försiktig.
Häll glassmeten i en avlång form med bakpapper i botten. Börja med att lägga lite jordgubbar på botten av formen och sedan häller du över glassmeten.
Det går inte lägga i flera jordgubbar för då sjunker allt till botten, man får lägga på fler efter att smeten har stått i frysen en halvtimme. Då får man ta ut och sticka in fler jordgubbsskivor om man vill ha det. Tillsätt jordgubbsaften genom att ringla det över glassen.
Ställ formen i frysen i minst fyra timmar. Ta ut glassen en halvtimme innan serveringen så smälter den lätt och blir otrolig krämig.
Servera gärna med mera färska jordgubbar och rostade mandelspån.
2 reaktioner på ”Vaniljsemifreddo med jordgubbar”
Herregud, så gott,jag som älskar glass! Jag kommer gärna och äter…….skoja bara! Duktiga du, vad allt ser gott ut. Gjorde faktiskt också en semifreddo till nyår, den blev kanongod! Kram på dig!