Lahmajon äter man med färsk sallad och massor av citron och ttu (inlagda grönsaker) som man lägger i lahmajon och rullar.
Gillar man hetta som vi gör så kan man ha chili i färsen redan från början annars kan man ta det senare.
Till det dricker man självklart tan som är en avsvalkande yoghurt dricka. Det gör man genom blanda en del yoghurt och två delar vatten, salt efter egen smak och om man vill även lite torkad mynta. Tan är mycket populärt i Armenien, särskilt på sommaren. Många gör eget men det säljs även färdigt i småflaskor. Men här hemma gör jag tan av grekisk yoghurt som jag för övrigt använder ganska mycket av i mitt kök.
Man serverar oftast tan i lerkärl som heter kughj på armeniska. Tan och vatten håller sig iskall förvånansvärt länge.
Kughjen på min bild är speciellt gjort för mig av en god vän till min far och enligt min egen design. Jag är mycket rädd om den för att det är ett minne av honom. Receptet räcker till minst 16 Lahmajon beroende hur stor och tunt man gör dem men får man deg över så kan man göra tunnbröd.
Deg
0,5 l ljummen vatten
50 g jäst
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl
Färs
500 g färs (lamm, kalv eller nött)
3 stora gula lökar
1 stor knippa bladpersilja
1 burk krossade tomater (400g)
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 krm vitpeppar
1,5 tsk salt
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader
Börja med degen. Lös upp jästen i en bunke, häll i saltet, mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt det vila under en handduk.
Kör löken och persiljan i matberedare så att det blir finhackad men inte mos. Blanda lökmassan med färsen och resten av ingredienserna till en mjuk färs. Kavla ut degen tunt och med hjälp av en rund skål skär du ut former ca 16 cm i diameter.
Bre på 2 msk av färsen på varje deg form och grädda mitt i ugnen tills den fått fin färg och färsen ser färdig ut.
Ni måste bara prova göra det här!
4 reaktioner på ”Armenisk pizza/ Lahmajon”
ser otroligt gott ut
ja verkligen, tack så mycket :)kram Anna
Armenisk mat är väldigt likt turkisk mat:))
Vi har också lahmacun olika dolma sorter osv.