Jag har bakat många olika sorters morotskakor i mina dagar men den här kakan är mycket lyxigare än de andra jag bakat. Anledningen till att jag bakade just morotskaka är att vi var i Uppsala och fikade i en mysig liten café som heter Gula Villan och en av mina döttrar beställde morotskaka där som hon inte riktig tyckte om. Då ville hon att mamma ska baka, för hennes är ju godare.
Det är lite mera pyssel med denna men den smakar desto mer. Låt kakan vila i kylskåp i ett dygn så blir det lättare att skära och så blir den saftigare med en underbar smak.
Färskostkräm med lime
1 pack Philadelphiaost
3 msk florsocker
skalet och saften av en lime
Blanda osten med florsocker, skalet och saften av limen. Smaka av och om man tycket att det behövs mer lime eller florsocker så kan man ta mer. Förvara krämen i kylskåpet så länge.
Recept
200 g finnrivna morötter
3 dl socker
en nypa salt
1 tsk citronsaft
6 äggulor
6 äggvitor
300 g mandelmjöl
100 g mjöl
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda en tredjedel av sockret, saltet och citronsaftet i en skål tillsammans med gulorna och vispa tills det blir fluffigt. Vispa vitorna med resten av sockret till hårt skum i en annan skål.
Blanda morötter, mjöl och mandelmjöl ihop försiktigt. Häll i skålen med gulorna och sedan skålen med äggvitorna. Rör om försiktig och häll i en rund form med bakplåtspapper på botten.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan stå kvar i formen i kylskåp när den har svalnat efter gräddningen.
Ta ut kakan från formen och bre på ostkrämen och garnera med marsipan morötter.
Lycka till!