Jag älskar sommarens alla bär för att man kan göra så goda bakverk med dem. Jag älskar pajer, särskilt små söta.
Igår bakade jag körsbärs tarteletter eftersom jag hade plockad massor av körsbär från min svärmors trädgård.
Jag älskar körsbär och gör även lite konserver inför vintern.
Det tillverkas även körsbärslikör här hemma som står och jäser ute på de varma sommardagarna som sedan står och vilar i förrådet. Körsbärslikör har vi alltid på julbordet.
Dem små tarteletterna har jag fyllt med kvarg och sedan körsbär på det. Dem är lagom söta och syrliga, även ganska nyttigt för att kvarg inte innehåller så mycket fett.
Man kan unna sig en sådan efterrätt då och då.
Receptet räcker till åtta tarteletter men ni kan göra en stor paj istället om ni vill.
Fyllning
250 g kvarg
2 äggulor
2 äggvitor
25 g smör
1,5 dl socker
2 msk mjöl
riven skal av en citron
Pajdeg
3,5 dl mjöl
120 g kall smör
1 dl florsocker
1 äggula
Gör så här
Kör mjöl, smör och florsocker i en matberedare snabbt, tillsätt sedan äggulan och blanda till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylskåpet i ca 2 timmar.
Vispa kvarg, äggulorna och hälften av sockret. Tillsätt sedan det smälta smöret, mjölet och citronskalet och rör om.
Vispa äggvitorna med resten av sockret till ett hårt skum och häll i den i kvargmassan. Rör om.
Kavla ut degen tunt och klä tartelettformarna och grädda de mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut dem och låt de vila en stund. Fyll sedan varje form med 2 msk kvargmassa och lägg urkärnade körsbär på dem.
Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter eller tills dem fått fin färg.
Låt tarteletterna svalna och pudra de sedan med florsocker.
Ni måste bara prova det här!