Jag skördar fortfarande zucchinin och körsbärstomater från trädgården. Det är väl sommar än så länge i alla fall. Jag har massa härligheter från trädgården och tänkte att jag ska göra en paj. Jag älskar kombinationen med det gula zucchinin och röda Cherry tomaterna, feta osten och sedan blommiga oreganon.
Jag älskar pajer för att det lätt att göra vegetarisk eller med kött. Just den här blev vegetarisk för att jag bara ville känna smaken av mina egna grönsaker i pajen.
Det är mycket smidigt att baka små pajer och frysa in dem.
Pajdeg
125 g kall smör
3 dl mjöl
2-3 msk kall vatten
Fyllning
2 små zucchinin
2 stora lök
2 msk olivolja
100 g feta ost
6 Cherry tomater
Salt och peppar efter smak
Mjölkblandning
4 dl mjölk
3 ägg
1 msk mjöl
2 dl riven ost
salt och peppar
Gör så här
Smula ner smöret i en bunke med mjölet, häll i vattnet och arbeta snabbt ihop röran till en deg. Knåda inte degen.
Kavla degen till en cirkel och lägg den på ett pajskal med hjälp av en kavel. Nagga bottnen med en gaffel innan du lägger i fyllningen. Lägg pajformen i frysen och börja med fyllningen. Dela löken och skär i tunna skivor. Skär zucchinin i runda tunna skivor.
Stek löken och zucchiniskivorna ihop snabbt tills de fått en lätt stekyta. Salta och peppra efter smak. Blanda alla ingredienser till mjölkblandningen och vispa lätt med en handvisp till en klumpfri smet. Ta ut pajskalen från frysen, lägg i fyllningen, häll över mjölkblandningen. Dela tomaterna i mitten och lägg på snyggt på pajen och grädda mitt i ugnen, 220 grader i 30-35 minuter eller tills pajen har fått fin färg. Ta ut den efter 30 minuter och smula feta osten över pajen. Man kan lägga ett par färska kvistar av oregano mitt på pajen som dekoration.
Pajen ska vila en stund innan man skär den.
Servera gärna med sallad!