Recept för 4 personer
1 stor gul lök, finnhackad
1 msk smör
3 dl avorioris
2 dl vitt vin
5 dl kyckling buljong
1 dl finnriven parmesanost
1 krm salt
1 msk smör
300g Karl Johan
1 msk smör
Till garnering, flagor av parmesan, olivolja, finnhackad persilja, flingsalt och peppar.
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och låt löken svettas i medelvärme en stund. Tillsätt riset och rör om någon minut tills den får en glansig yta.
Häll i vinet och rör om igen. Häll i buljongen lite i taget och rör om. När riset sugit åt sig buljongen är det dags för lite mer buljong. Lägg på locket mellan omgångarna. Under tiden stek svampen med smör vid sidan om.
Det tar ca 25- 30 minuter så är risotton krämig men har ändå tuggmotstånd. Blanda in sist i smörstekta karl Johan. Då är det dags att krydda risotton med salt, parmesan och klick smör. Rör om försiktig.
Servera genast med flagor av parmesan, ringla över olivolja och persilja, flingsalt och peppar.
Lycka till och jag hoppas att eran blir lika god som min var 🙂