Jag älskar den här grytan. Det är nämligen så att min farmor brukade laga den, sedan mamma och nu jag för mina barn. Snacka om att behålla traditioner levande! mattraditionen i alla fall.
Hur som helst så tyckte jag att jag ska dela detta recept med mig eftersom jag älskar det själv och nu när höstmörkret är över oss är det perfekt tid för varma grytor.
Det är med lammfärsfrikadeller men ni som inte gillar lamm kan ta kalvfärs eller nöttfärs istället.
Recept
500g lammfärs
5 st små potatis
1 liter vatten
1 stor finnhackad gul lök
1 klyfta finnriven vitlök
1 msk tomatpure
1 tsk paprikapulver
1 krm grov kryddpeppar
1 tsk mjöl
1 tsk salt
1/2 dl finnhackade färska kryddor som persilja, basilika, koriander och kyndel
Gör så här
Ta färsen,hälften av löken, ägget och hälften av saltet och blanda ihop en smidigt färs. Rulla ihop små köttbullar.
Stek resten av finnhackade löken och vitlöken i smöret i en gjutkastrull tills det får lätt gullenebrun. Tillsätt tomatpurén, torra kryddorna och mjölet, rör ihop allt. Fräs allt snabbt, häll i vattnet och potatisen delat i hälften eller hela om de är små. Lägg lammfrikadellerna i grytan, salta och låt det småputtra i ca en timme.
Häll i de färska kryddorna och koka ytterligare 5 minuter och ta från plattan.
Jag har garnerat med färsk koriander och koriander blommor, tycker att det är snyggt för ögat.
Servera med färsk bröd 🙂 Finns en hel del recept på goda bröd på bloggen.
lycka till
4 reaktioner på ”En härlig gryta med lammfärsfrikadeller”
Hej! Du har så fina bilder och härliga recept på din fina blogg!
Det var så trevligt att träffa dig igår. Hoppas det gick fortsatt bra:) Vad är din mailadress?
Med vänliga matglada hälsningar!
Katinka Hammarskiöld
Underbart med mattraditioner, det finns ju så många minnen förknippade med doft och smak. Mat är verkligen också ett fint sätt att minnas människor som inte finns med längre.
Grattis till din plats i semifinalen!
Hej Anki och Hakan, visst är det så! så härligt med likasinnade människor som delar min passion.
tack så mycket snälla ni, får se hur det går 🙂