Recept 12 bitar
Botten
100g smör
200 g digestivekex
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen nejlika
Fyllning
500 g mascarpone ost
5 dl grädde
1,5 dl socker
1 st vanilystång
Jordgubbar
200 g jordgubbar
1 dl socker
Gör så här
Smält smöret och låt det svalna. Mixa det med kexen i en matberedare med kanelen och nejlikan. Tryck ut i en form med en löstagbar kant, ca 20 eller 24 cm i diameter. Grädda i ugnen i 120 grader tills kexbotten får lite färg. Ta ut och låt det svalna. Under tiden skapa ur vanilji från vaniljistången och vispa med osten och sockret. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i ostblandningen. Häll smeten i formen och låt det stå i frysen för att stelna i ett par timmar.
Blanda jordgubbarna med sockret och koka ihop i en kastrull i ca 10 minuter under lock.
Servera jordgubbarna rummstempererad med chessecaken (kan användas även andra bär).