Grattis på alla hjärtans dag!
Älska och var rädd om varandra varje dag och inte bara idag. Dessa dagar är ju mer för kommersiella syften men kanske bra ändå för att stanna till och uppskatta varandra.
Ni vet väl hur svag jag är för tarteletter och söta bakverk. Därför har ni här recept på mina vaniljtarteletter.
Frasiga och syrliga botten fyllda med hemgjord vaniljkräm och färska bär.
Pajdeg 10 st små
125 g kall smör
3 dl mjöl
2-3 msk citronsaft
Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk osaltat smör
3 äggulor
3 msk socker
2 msk potatismjöl eller maizena
Färska bär
Gör så här
Smula ner smöret i en bunke med mjölet, häll i citronsaften och arbeta snabbt ihop röran till en deg. Knåda inte degen. Kavla ut degen tunt och klä små pajformerna, skär kanterna med en kniv. Lägg formarna i frysen en stund innan gräddningen då håller dem formen bättre. Ta ut formarna från frusen och grädda mitt i ugnen, 220 grader i ca 30 minuter eller tills pajen har fått lätt gyllenbrun färg. Ta ut och låt det svalna.
Börja med vaniljkrämen.
Dela vaniljstången i mitten, skrapa bort fröna med en vass kniv, häll dem och stången tillsammans med mjölken i en liten kastrull och koka upp det. Ta ut vaniljstången och ta bort kastrullen från plattan. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke och vispa samtidigt som du häller mjölken i äggblandningen. Vispa inte med stålvisp, såsen blir grå av det.
Häll tillbaka såsen i kastrullen och vispa tills det småputtrar och blir tjockare. Ta bort från plattan och lägg i smöret och blanda.
Blanda till sist i uppvispad grädde och blanda försiktigt.
Spritsa tarteletterna med vaniljkräm och garnera med färska bär.