God morgon,
visst är de söta? mina små söta äppelkonstbakverk, jag älskar ju att alla ska få var sin efterrätt.
Det är helt vanlig hederlig pajdeg men som jag har pysslat med bara lite mer. Det ska ju vara vackert, ni vet 😉
Det blir 6 små äppelpajer av en sats.
Recept
3,5 dl mjöl
120 g kall smör
1 dl florsocker
1 äggula
4 st små äpplen
Aprikosmarmelad eller sirap till pensling på äppenhalvorna
Äggula för penling på degen
Gör så här
Kör mjöl, smör och florsocker i en matberedare snabbt, tillsätt sedan äggulan och blanda till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylskåpet i ca 2 timmar.
Dela små äpplen i mitten och skrapa ur kärnhuset. Skär äpplen men inte hela vägen ner.
Kavla ut degen tunt och skär pajformar runt 10 cm i diameter med en skål. Lägg äppelhalvor mitt på varje degplatta och lägg på bakpapper på plåten direkt. Svårt att flytta sedan. (det ska vara ca 1,5 cm plats runtom äpplen för degflätan)
Kavla, rulla med händerna tre tunna remsor ca 20-25 cm långa, rulla ihop till en fläta och lägg runt om äpplen.
Skär små löv med en vass kniv (kolla på min bild). Lägg på ovanför pajerna. Lägg bakplåten med alla pajer i frysen i en kvart och sätt på ugnen 220 grader. (det håller formen bättre vid bakningen )
Pensla äppelhalvorna med aprikosmarmelad eller sirap och degen med äggulan. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min eller tills dem får fin färg.Ta ut dem och låt dem vila en stund.
Sikta med florsocker och njut för Guds skull! 😉
6 reaktioner på ”Mini äppelkonstbakverk”
men!! så himla fina!
Hej Natalie, tack/Anna
De var verkligen dundervackra 😀 😀
Hej Julia, tack 🙂 receptet finns nu på bloggen
Med vänlig hälsning Anna
Jättefina verkligen!