Väldigt rörigt – väldigt gott!!!
Tre vegetariska färgglada röror. Rödbetsröra, hummus, och färskost av grekisk yoghurt. Färska örter, valnötter, citron och granatäpplen lyxar till och lyfter upp dessa fina röror och smaker ännu mer. När det gäller dessa röror så kan man våga och blanda i det man gillar.
Hummus kan man tex göra på många olika sätt. Man kan blanda i chilli, persilja, torkade tomater, ja det man vill helt enkelt. Jag har gjort en enkel variant så man kan smaksätta och mixa själv tänkte jag. Jag har rostade kikärter med lite chilli och koriander. Därefter grovmixade jag dem
Dessa röror passar att äta med tunnbröd som tillbehör med grillat eller utan, uppdukat som meze rätter.
Hummus
2,5 dl kokta kikärtor
4 msk olivolja
saft av en halv citron
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
koriander
Gör så här
Mixa alla ingredienser i matberedare, smaka av, salta och peppra. Bre hummusen på en tallrik, garnera med ugnsrostade kikärter med chilli ( vallfritt ) och färsk koriander.
Rödbetsröra med olivolja, citron och valnötter.
Rödbetsröra
2 rödbetor
2 msk valnötter
3 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
saft av en halv citron
salt och peppar
persilja eller oregano
Gör så här
Koka rödbetorna till Al dente. Tar ca 20 minuter beroende på hur stora de är. Mixa rödbetorna med alla indredienserna, salta peppra, smaka av. Tillsätt mer olja eller syra om det behövs.
Garnera med hackade valnötter, örter.
Färskost av grekist yoghurt smaksatt med valnötter och vitlök, garnerat med granatäppelkärnor och olivolja.
Färskost
500 g grekisk yoghurt
1 klyfta vitlök
2 msk rostade, finnhackade valnötter
olivolja,salt, granatäppelkärnor, basilika
Gör så här
Låt yoghurten rinna av i ett durkslag med en kökshandduk på i ca 6 timmar. Smaksätt massan med salt, häll i valnötter, finnriven vitlök. Bre ut i en tallrik, ringla över lite olivloja, garnera med valnötter, basilikablad och granatäppelkärnor.