Skogens kung är här, Karl-Johan!
Då börjar vi måndagen med en krämig, smakrik och mycket simpel men lyxig soppa eller närmare sagt kunglig soppa.
Det är deffinitivt Karl-Johan år iår när man går ut i skogen och kommer hem med korgarna fulla. Jag älskar skogen och tänk att allt det här finna där.
Man kan laga så mycket gott med just Karl-Johan, grilla, sylta, ha i risotto, mackor mm.
Det går att förvälla svampen och frysa in eller torka om man vill spara av höstens överflöd. Ni förstår hur värderfullt det är när man kan tillaga egen soppa vinterns kyla.
Ut och hämta svamp kära folk 🙂
Recept
500g Karl-Johan svamp
2 små mjöliga potatis
1 gul lök
5-6 dl vatten
1,5 dl grädde
1 tärning grönsaksbuljong
1,5 msk vitvinsvinäger
salt, peppar
smör och olja till stekning
persilja och svamp till garnering
Gör så här
Torka av svampen med en köksduk från ev grus eller jord. Skär i små bitar och börja förvälla i en kastrull. Skär löken och potatisen i små bitar och tillsätt det med svampen. Börja fräsa med lite olja och smör så det får lätt färg inte steka.
Tillsätt vattnet, buljongtärningen och koka i ca en kvart. Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt grädde och späd ut med mer vatten vid behov, beroende hur tjockt ni önskar. Häll i vinägern, salta, peppra och smaka av.
Garnera soppan med färsk persilja och småstekta svampskivor.
hoppas att det smakar.