Världens dyraste krydda och enklaste kaka till jul. Ingen jul utan riktig bakning med saffran.
En mycket härligt krydda i både färg och smak. Den intensiva gula färgen, som passar både i bakning och matlagning, är verkligen guld värd.
Doften av denna kaka spred sig i hela huset och gav mig genast julkänsla.
Tar fram mina gamla tallrikar 🙂
Recept
2 ägg
3 dl socker
200 g smör
1,5 dl mjölk
0,5 g saffran
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljisocker
3 dl grädde till garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en bakform i 24 cm i diameter.
Smält smöret och häll i mjölken. Stöt saffranet med lite socker i en mortel och häll i mjölkbandningen.
Vispa ihop ägg och socker fluffigt, blanda ihop alla torra ingredienser och häll i smeten med smöret och mjölken.
Blanda försiktig till en klumpfri smet, häll i formen och grädda nedre delen av ugnen i ca 35- 40 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna. Vispa grädden med lite florsocker och spritsa på kakan.
Mums 🙂