Härliga fina semlor!
Inget slår hemgjorda, härliga små och söta semlor.
Med året har man kommit på så många olika varianter på semlor med min absoluta favorit är den vanliga hederliga semlan.
Jag älskar semlor med hemgjord mandelmassa toppad med len och fluffig vispad grädde. Hatten på och pudrat lätt med florsocker. Vackra är de också om ni frågar mig 😉
Nystött Kardemumma höjer smaken i min hemgjorda mandelmassan och ger den lilla extra. Vispa inte grädden för hårt, man vill ju inte äta smör!
Vill man så kan man ha kardemumma i bulldegen också, det är ju en smaksak 🙂
Små semlor, då kan man äta fler!
Ensam men stolt!
Recept
3 dl mjölk
100 g smör
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
ca 1 liter mjöl
Mandelmassa
200 g mandel
3 dl socker
1 tsk kardemumma
Garnering
3 dl grädde
florsocker
Gör så här
Värm mjölken till 37grader. Häll i en degbunke, smula ner jästen, tillsätt salt, socker och ägg. Häll i lite mjöl i taget och blanda, sist blanda i rumstempererad smör och arbeta ihop till en blak deg.
Låt det jäsa i ca 30 min. Häll degen på bakburdet och knåda lite till och forma till små bullar i ca 50-60 g per bulle.
Låt det jäsa till dubbelstorlek på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda i ugnen i ca 8 min.
Ta ut och låt bullarna kallna.
Stöta kardemumman i morteln.
Mixa mandlarna med skal i matbredare med sockret och kardemumman till en grov konsistens. Vispa grädden men ganska lätt, den har en tendens att tjockna till när man spritsar.
Skär en lock på varje bulle och gröp ur lite inkråmet. Fyll i semlorna med mandelmassan ( sped ut mandelmassan med lite mjölk för lite mjukare konsistens ) spritsa grädde, lägg på lockenoch sikta över florsocker.