Sötpotatis crostini kryddat med solstrålar, toppade med goda ostar, nötter, rökt lax och örter.
Tunna sötpotatisskivor som bakas i ugnen och blir riktigt krispiga. Hemligheten för att få riktig krispiga skivor är att låta dem ligga i kall vatten så att stärkelsen försvinner.
Ta hjälp av en mandolin för att få fina och jämna skivor. Detta köksverktyg har underlättat en del för mig i köket men risken är stor att man skär sig så var försiktiga! När det är färdigt är det bara toppa med olika favorit ostar och frukter som man gillar.
Det är inget som man kan förbereda i förväg då de blir mjuka och sega. Man skall göra allt i rätt ordning och tid!Ett alternativ är att man lägger upp ett ostfat och olika tillbehör och låter gästerna komponera sina egna tallrikar.
Recept
1 sötpotatis
1 msk majsstärkelse
1 msk olja
crème fraiche
rosmarin
rökt lax
blåmögelost
parmesanost
getost
valnötter
gräslök
honung
Göt så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär potatisen tunt med mandolin och låt det stå i kall vatten i 1 timme. Bytt ut vattnet då och då för att bli av med stärkelsen i potatisen.
Häll bort vattnet, låt potatisskivorna torka på en kökshandduk. Lägg i en påse med majsstärkelsen och skaka runt.
Lägg skivorna på en ungsform med bakpapper på, ringla över olja, flingsalt och baka tills de får fin färg. Vänd och baka andra sidan också.
2 reaktioner på ”Sötpotatis crostini”
Vad gott det här låter! Jag har aldrig testat att använda sötpotatis på det sättet, men nu måste jag absolut prova.
Hej Linn,
härligt att du vill prova. Riktigt goda och krispiga, passar perfekt till ost eller äta som de är. Med vänlig hälsning Anna 🙂