Helstekt kyckling med ört smör, sparris, krispiga hasselbackspotatis och fetaoströra. Det låter inte helt fel va!?Lättlagat och lyxig middag som alla älskar, nästan i alla fall 🙂
Jag väljer nästan alltid att tillaga helkyckling för att det är lätt att laga och matar många munnar. Det som gör att det blir ännu godare och krispigare är just örtsmöret som jag petar in under bröstskinnet. Hasselbackspotatis, sparris och fetaosröra som tillbehör och alla är lyckliga för denna gång 😉
Visst är de vackra!
Ett säkert vårtecken 🙂
Hasselbackpotatis och sparris som tillbehör.
Recept kyckling
1 hel majskyckling
100 g smör
2 msk färska örter
1 klyfta vitlök
salt, peppar
Hasselbackspotatis
1 kg mandelpotatis
2 msk smör
flingsalt
Stekt sparris
500 g sparris
salt, peppar
smör
Fetaoströra
250 g crèmefraiche
100 g fetaost
Gör så här
Blanda ihop smör med finriven vitlöksklyfta, örter, salt och peppar, salta och peppra kycklingen ordentligt. Fyll på jämn med örtsmör under bröstskinnet och gnid över runt om kycklingen.
Stek kycklingen i ugnen i en gjutjärnskastrull eller lergryta i 220 grader i ca 1,5 timme. Ta ut och låt det vila en stund innan serveringen.
Tvätta potatisen och behåll skalen på. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Smält smöret och pensla potatisen med smöret och baka i ugnen i ca 20 min. Ta ut dem och pensla flera gånger under bakningen tills de får fin färg och ser krispiga ut. Strö över flingsalt.
Rosta sparrisen i en het panna utan fett. Strö över lite flingsalt och skaka pannan. Stek sedan snabbt med en klick smör.
Mixa ihop crèmefraichen och fetaosten till en röra. Ringla över lite olivolja.