Armenisk Manti – inbakade små köttfyllda båtar/ öppna dumplings som serveras med tomatsås, yoghurtsås och chiliflackes. En mycket gammal armenisk rätt och lagas mest av västarmenier, bla i Libanon. Matkulturen och rätterna är lite olika i Väst respektive Öst Armenien och det finns även vissa regionala skillnader men som jag ser det är det bara berikande!
I Libanon finns det många kända armeniska restauranger och de har behållit mycket av Västarmeniens kultur och så även matkulturen. Manti är en av de gamla rätterna.
Hur som helst så är det här så gott att ni måste bara prova tillaga den. Det här är en rätt som mina läsare har önskat att jag tillagar och publicerar receptet på, så här kommer det!
Så glad att jag tillagade denna underbara rätt!
Mantideg
250 g mjöl
2 dl vatten
1,2 dl olja
1,2 tsk salt
Köttfärs
250 g nötfärs
1 gul lök
1 msk smör
1,2 dl vatten
1 kruka persilja
1,2 tsk svartpeppar
1,2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
Tomatsås
2 msk olja
1/2 buljong
2 msk tomatpuré
1,2 tsk paprikapulver
2 dl vatten
Yoghurtsås
2 dl yoghurt
1 vitlöksklyfta
Gör så här
Kör alla ingredienser till degen med en degblandare och gör en degboll. Låt degen vila i kylen en stund. Finhacka löken, persiljan och blanda med nötfärsen och resten av ingredienserna. Häll i vatten och blanda. Färsen ska inte vara för hårt.
Kavla degen tunt som pastadeg, skär ca 5×5 cm rutor och klicka ut köttfyllningen i små högar i varje ruta.
Tryck ut från kanterna till små båtar och placera på en oljad form. (Kolla hur jag har gjort)
Baka mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 min till de blir gyllenbruna. Under tiden börja du med såserna.
Frästomatpurén i oljan en stund, häll i paprikapulver, buljong och späd ut med vatten. Ta mer vatten om du vill ha lite tunnare sås. Låt det puttra en ett par minuter.
Blanda yoghurt med finriven vitlöksklyfta och rör om.
Servera Mantin varm med tomat och yoghurtsås vid sidan om. Chiliflackes för de som tål hetta!