En till härlig pastarätt med skogens guld, ricotta och söta, färska fikon. Hemgjord pasta måste ändå vara en av de goda rätter som många uppskattar.
Jag älskar äta pasta och tillaga det också såklart. Pasta kan tillagas på så många olika sätt att man inte kan bli trött på den.
Den här är krämig och god.
Jag lovar!
Det är något magisk med hemgjord pastadeg 🙂 doften och känslan…
Pastadeg
3 ägg
2 dl durumvete
1 dl mjöl
2 msk vatten
1/2 tsk salt
1,5 msk olja
Pastasås
500 g tagliatelle
250 g kantareller
250 g ricotta
parmesan
muskotnöt
salt och peppar
färsk timjan eller basilika
4 st. färska fikon
smör till stekning
Gör så här
Häll mjölet på bakbordet och gör en grop i mitten. Lägg i äggen, vatten och olja i urgröpningen. Vispa försiktigt med en gaffel och blanda i mjölet lite i taget. När allt är blandat börjar du knåda med händerna till en smidig deg. Dela degen i två lika delar, täck med plastfolje och låt det vila i kylen i en timme.
Med pastamaskin
– dela upp degen i mindre bitar och kör genom maskinen flera gånger tills det blir tunt och kör med tagliatelle plattan.
Med kaveln
– kavla ut degen ganska tunt till två avlånga delar och skär i strimlor.
Koka pastan i en stor kastrull med ordentligt saltat vatten. När pastan är klar silar du den snabbt men spara lite pasta vatten som du använer för att späd ut ricottan med. Blanda i den kokta pastan. Peppra och riv i muskotnöten. Blanda i smörstekta kantareller. Rör ihop försiktigt , riv på parmesan och garnera pastan med basilika.
Servera omedelbart!