Dagen är här snart, Fettisdagen!
Dagen där hela Sverige äter semlor. Det bjuds på arbetsplatser, säljs i varenda butik och caféer.
En annan vill gärna ha hembakade semlor med hemgjord mandelmassa och luftig vispad grädde.
Ni förstår väl att det blir helt annat med hembakade semlor!? så mycket godare men vad är viktigast när man bakar själv!?
Två väldigt viktiga delar som gör en semla till en SEMLA. Den hemgjorda mandelmassan och den handvispade grädden, som ligger mellan mandelmassan och semmelhatten som en kudde av moln.
Recept ca 13 semlor
3 dl mjölk
100 g smör
25 g jäst
3 msk socker
1,2 tsk salt
1 ägg
7-8 dl mjöl
Fyllning
200 g mandlar
200 g socker
3 dl grädde
2 msk florsocker
Mandelmassa
Blötlägg mandlarna i vatten i ca 10 timmar över natten. Ta sedan ut mandlarna och mixa dem med socker i en matberedare till önskad konsistens. Mandelmassan går att frysa in också.
Gör så här
Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken, häll över jästen och rör om.
Häll i resten av ingredienserna och arbeta ihop till en mjuk men smidig deg.
Låt det jäsa i ca 30 minuter. Knåda degen lite lätt och forma till semlor. Låt de jäsa igen på en plåt med bakplåtspapper på i ca 20 minuter.
Pensla sedan med äggula och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt det svalna.
Skär av eller klipp upp ett lock av varje bulle och gröp ur lite av inkråmet. Blanda mandelmassan med mjölk till önskad konsistens, fyll med vispad grädde. Lägg på locket och sikta med florsocker.