Helstekt kyckling med örtsmör, rotfrukter och vitt vin i en gjutjärnsgryta. Den gottar sig i ugnen i ett par timmar och så har du en gudomlig middag utan en massa ansträngning.
Den här är verkligen väldigt god och kanske lite extra god då jag har köpt mig en ny kastrull 😉
Får man inte tag i kvitten så kan man ta äpple istället.
Så snyggt att servera den också sådär.
Ugnsbakade färgglada rotfrukter 🙂
Recept
1 hel majskyckling
1,5 dl vitt vin
2 Fänkål
1 citron
1 kvitten ( eller äpple )
3 gullök
3 rödlök
1 hel vitlök
1/2 dl olivolja
salt peppar
Örtsmör
100 g smör
2 msk färska örter
1 klyfta vitlök
salt, peppar
Gör så här
Blanda ihop örtsmöret först. Blanda smöret med finriven vitlöksklyfta, örter, salt och peppar.
Salta och peppra kycklingen ordentligt. Fyll på jämn med örtsmör under bröstskinnet och gnid över runt om kycklingen. Skär kvitten i skivor och lägg på kyckligen. Skär en del av rotfrukterna och lägg en del i grytan, lägg på kycklingen.
Häll över vinet och stek kycklingen i ugnen i en gjutjärnsgryta eller lergryta i 220 grader i ca 1,5 timme. När halva tiden har gått, skär du resterande rotfrukter, lägger i en annan form, saltar, pepprar, ringlar över olivolja och rostar i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt det vila en stund innan serveringen.