Ugnsbakad lax med fetaost och basilika. En mycket lättlagad och supergod rätt för oss alla som älskar lax. Tror vi är ganska många 🙂
Det serverar man med kokt potatis eller potatismos, ris eller bulgur. Det väljer du själv. Som krispig tillbehör har jag alltid picklade rödlöksringar i kylen. Det piffar upp maträtter, förhöjer apetiten med sin färg och frestar smaklökarna.
Picklade rödlöksringarna gör man dagen innan.
Recept (4 pers)
600 g lax med skinn
100 g fetaost
Färsk basilika
olivolja
salt, peppar
Picklad rödlök
3 små rödlökar
1,5 dl vatten
1,2 dl ättika
1 msk socker
2 lagerblad
Picklad rödlök – gör så här
Skala och skär löken tunt och lägg i en burk med lagerblad. Koka lagen med ättika, socker och vatten, låt det svalna och häll över. Låt det gärna stå i kylen över natten.
Laxen – gör så här
Lägg laxen på ungsformen, peppra och salta bara lite för (fetaosten är ganska salt). Smula ner fetaosten över laxen, ringla över olivolja, hackad basilika och baka i övre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 min.
Ta ut laxen och låt det vila. Den ska ha en fin yta och gärna vara något rosa inuti.
Servera laxen med kokt potatis, potatismos eller ris. En härlig grön sallad.
2 reaktioner på ”Ugnsbakad lax med fetaost och basilika”
Laxen ser såååå god ut! Mums!
Hej Sandra,
kul att du tittar in 🙂
mycket gott dessvärre 😉
kram Anna