Dessa smaker tar mig till Italien. Men kan man inte åka dit nu så får Italien komma hit, till mig och mitt kök.
Jag blir så himla glad just av brödbakning. Bakade dessa underbart goda focaccia efter alla skörd från trädgården. Toppade med mina söta små tomater, zuchinni, auberginer och färska örter.
Det doftade helt underbart i köket. Dessa bröd är så goda att äta till soppa eller som de är. Det är som en hel måltid när man har toppad med olika grönsaker.
Godast är de när de kommer ut från ugnen.
Godast är de när de kommer ut från ugnen, som sagt. Akta att du inte bränner dina händer när du bryter den varma focaccian.
Som han i bilden 😉
Recept
400 g vatten
10 dl mjöl
50 g jäst
2 msk olivolja
1,5 tsk salt
Topping
300 g små tomater
1 aubergine
1 zucchini
2 gul lök
olivolja
färsk oregano, rosmarin, salvia
flingsalt, peppar
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och blanda med ljummet vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och mixa i fem minuter i maskin eller tio minuter för hand. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek.
Skär löken i cirklar, lägg med tomaterna i en ugnform, ringla över olivolja, salta, peppra och baka i ugnen i 30 minuter i 200 grader. Skär zucchini och auberginere i skivor, stek i olja i stekpannan till de får fin färg.
Dela degen i fyra delar, tryck små gropar med fingertopparna, låt det jäsa i 10 min till. Toppa med stekta grönsakerna, ringla över olivolja, salta, peppra och grädda mitt i ungen i 225 grader tills de får fin färg.