Gifflar med hemgjord kvittenmarmelad. Dessa gifflar är så himla goda att det är en bra idé att göra en stor sats. Degen är lätt att göra och den behöver inte jäsa heller.
Självklart kan man ta sin favoritmarmelad istället men våga prova något nytt! Det är nog inte många som känner till kvitten så nu är det tillfälle att bekanta sig med denna frukt tycker jag.
Om jag ska beskriva den så kan man närmast jämför den med en korsning av päron och äpple i smak. Fruktköttet är kompakt och lite torr men mycket smakrikt.
Just nu är det säsong för kvitten och jag tycker att det är bra tillfälle att prova och använda kvitten. Just dessa är från min egen trädgård i Armenien. Det smakar bättre när man själv har vårdat sina träd och sedan skördar frukten – en del av meningen med livet om ni frågar mig.
Receptet på kvitten marmelad hittar du här.
Recept ca 40 st
10 dl mjöl
400 g smör
2 dl mjölk
2 msk socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning
3 dl kvittenmarmelad
Florsocker för att sikta över efter gräddningen.
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll upp mjölet i en skål och smula smöret i det med fingertopparna. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, mjölk och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i små bollar.
Kavla ut degen till ganska tunt (ca 3 mm) runda plattor ca 18 cm i diameter. Skär eller sporra ut 6 eller 8 snibbar av varje kaka. Lägg en liten tsk marmelad, rulla ihop och forma små gifflar.
Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen i ca 10 -15 min tills de får lätt färg. Ta ut gifflarna från ugnen och sikta över med florsocker.