Armenisk traditionell gata.
En mycket gammal bakelse/kaka som alla känner till. En kaka fylld med xoriz som är socker, mjöl och smör. Den bjuds på vid alla fester, bröllop och högtider. Man har med sig som present till bruden som en lyckokaka. Som turist kan man köpa den utanför alla kyrkor och marknader. Gata är oftast utsmyckade med olika namn och armeniska bokstäver. Gata fylls med olika fyllningar beroende på vilken provins och område de kommer ifrån.
Den godaste gatan bakar man i touniren/jordugnen såklart. Ni som följer mig kanske kommer ihåg att jag bakade gata i mitt utekök i Armenien. Där har jag nämligen min egen jordugn.
Så här ser det ut när man fyller i xoriz/fyllning i varje gata. Det är den godaste delen tycker jag 🙂
Gata 3 små
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 socker
100 g smör
50 g jäst
4-6 dl mjöl
Xoriz- fyllning
3 dl mjöl
100 g socker
150 g smör
Gör så här
Värm upp mjölken med smöret till 37 grader, smula ner jästen i en degbunke. Blanda ner mjölk och smörblandningen i bunken, socker och vispat ägg. Blanda ihop ooch häll i mjölet lite i taget tills du får en mjuk och smidig deg. Låt det jästa till dubbel storlek.
Fyllning – Blanda ihop mjöl och socker i en bunke. Smällt smöret, häll över och blanda ihop till en porös blandning.
Dela degen i tre bollar. Kavla degen till runda kakor om ca 25 cm i diameter och ca 1-1,5 cm tjock på ett mjölat bord. Fördela fyllningen på de utkavlade degen, knyt ihop och stäng.
Vänd på kakorna, platta till med handen till en rund och fin kaka.
Lägg på en plåt eller i små kasseroller och låt dem jäsa under duk i 10 minuter.
Pensla med ägg och gör mönster med en gaffel (kolla på min bild) och grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills de har blivit gyllenbruna.
6 reaktioner på ”Armenisk gata”
Hej Anna!
Jag har provat din recept och det var mycket gott Gata!
Tack för recept och önskar mig läsa mer recept ifrån dig.
Hej Anna,
va trevligt att höra.
kram Anna
Jag kommer att göra på samma recept.
Anna, dina maträtter och foton är de bästa någonsin.
Mina ögon njuter av dina foton.🌷
Hej Angela,
va glad jag blir. Tack så jättemycket.
kram Anna
Hej Anna,
Hur många personer räcker det här receptet till?
Vänliga hälsningar
Gunilla
Hej Gunilla,
det här är tre små bakelser i ca 18 cm i diameter och räcker till 6 bitar var.
Det beror på hur stora bitar föredrar ni?
ha en fin dag Anna