Armenisk ”Pasuts Tolma” En av många gamla rätter från armeniska köket. Den här vegetariska/veganska rätten serveras som kallrätt under jul och nyår.
Dessa vitkålstolmar är fyllda med en massa nyttigheter. De är lite större än vanliga kåltolmar och matigare.
Rätten är mycket populär bland annat under den kristna fastan under jul. Det finns olika varianter på det här men den här varianten har jag lärt mig från min älskade farmor. Kan inte bli annat än supergod för hon hade händer av guld när det gäller matlagning.
Tolman serverar jag med granatäppelkärnor och färsk persilja.
Vackert och gott!
Recept 12 stora
1 dl bönor
1,5 dl kikärter
1 dl bulgur mellankrossad
1/2 dl gröna linser
12 st lättkokta vitkålsblad
2 gul lök
1 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar
1 dl olja
1 msk tomatpurén.
färsk basilika, persilja
torkade frukter som aprikoser, plommon, kvitten
Gör så här
Blötlägg bönor och kikärter i kallt vatten över natten. Detsamma med linserna men i separat skål. Koka ihop bönor och kikärter i lätt saltat vatten, det ska vara lite tuggmotstånd.
Skala och finhacka löken i en panna och låt den svettas. Häll i de torra kryddorna och hälften av tomatpurén. Häll i bulgurn, sila bort vattnet och häll i sen i alla baljväxterna.
Finhacka örterna och blanda i, salta och peppra.
Ta ett stort vitkålsblad, skär bort den hårda delen i mitten, tillsätt en stor msk bönfärs, vik ihop sidorna och rulla. Placera dolmarna i cirkel i en kastrull, den vikta sidan nedåt. Blanda resten av tomatpurén med oljan och vatten och häll sen över dolmarna så det täcker hela vägen upp.
Toppa med torkade frukter (det ger lite syrlighet till rätten) och lägg en lite tallrik ovanpå dolman. Låt det koka under lock på mycket låg värme i ca 1,5 timme.
Godast vid kall servering om ni frågar mig!
8 reaktioner på ”Armenisk Pasuts Tolma”
mycket välsmakande
Hej,
antar att ni har smakat? det är väldigt gott faktiskt!
trevlig helg/Anna 🙂
De ser jättegoda ut 🙂
Hej Linnéa,
tack så jättemycket 😉
verkligen väldigt goda!
kram Anna
De ser jättegoda ut 🙂
Hej Anna.
Om man vill göra en Armenisk afton med mat från ditt land, vad föreslår du att man ska servera. Gärna vegetarisk och kött, utan efterrätt. Tackar på förhand, Kristina
Hej Kristina,
va kul,
då skulle ha föreslå bulgur med färsbiffar eller grönsaksaksröra med färsbiffar.
Det är lättlagat och så gott. Det är trevligt att ha lite lavash/tunnbröd till.
kramar Anna 🙂