Frasiga piroger med krämig potatis och karamelliserad lök. Jag älskar piroger med olika fyllningar men dessa är på god väg att bli våra nya favoriter. Med en mycket lättbakat krispig deg som passar till att baka pajer och piroger. De går utmärkt att frysa in och ta ut vid behov men det förutsätter förstås att man har några över …
Jag har märkt med åren att formen på piroger faktiskt påverkar smaken och därför älskar jag att prova nya former också. Toppar också en del med sesamfrön innan gräddningen. Sesamfrön som topping är något jag lärde mig från min svärmor. Det blir inta bara godare men så mycket vackrare också!
Recept 25 st.
10 dl mjöl
300 g smör
3 dl naturell yoghurt
Fyllning
1 kg potatis
50 g smör
salt
Karamelliserad lök
3 stora gul lök
1 dl olja
1/2 tsk salt
1 msk socker
Gör så här
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll upp mjölet i en skål och smula smöret i det med fingrarna. Tillsätt yoghurten och och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
Skala och skiva löken. Värm upp oljan i en panna och bryn löken tills den har fått fin färg. Sänk värmen och låt löken mjukna något. Häll i socker och salt och ett skvätt vatten och låt det tjockna en stund.
Häll av vattnet från potatisen. Tillsätt smör, salt och pressa med potatispressare. Häll i ett skvätt vatten om det är för torrt.
kavla ut degen ganska tunt och skär ut antingen runda eller fyrkantiga bitar i ca 10 cm i diameter. Lägg i en tsk potatismos och lök, vik ihop kanterna med fingertopparna eller tryck till med gaffel.
Lägg pirogerna på bakplåtspappersklädda plåtar och pensla med ägg och strö över med sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Njut av dessa godingar…