Armenisk söt påskbröd ”Chorek”
Ett härligt fluffigt, mjukt och sött bröd som bakas över hela världen av armenier just under påsken.
Det doftar ljuvligt av den speciella kryddan mahlab som är ett måste i Chorek.
Det är extra gott med armeniskt kaffe, speciellt när det görs av min äkta hälft;)
Recept stor sats
4 ägg
200 g smör
3 dl socker
3 dl mjölk
2 pack torr jäst
1,5 tsk malen mahlab
12-13 dl mjöl
Gör så här
Blanda ihop ägg och socker i en bunke. Värm upp mjölken med smöret till 37 grader, häll i jästen med 3 msk mjöl och låt det svälla i ca 10 min. Blanda ner mjölken och smörblandningen i bunken och även mahlab. Blanda ihop och häll i mjölet lite i taget tills du får en mjuk och smidig deg. Ta lite olja och massera in det i degen så att den inte blir torr. Täck med plastfolie och sedan kökshandduk.
Låt det jästa till dubbel storlek.
Dela degen och forma till önskad form. Låt det jästa igen till dubbel storlek.
Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader tills de har blivit gyllenbruna.
Njut, dessa är mycket goda…